Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко не стане Путіним, а Пінчук - Ходорковським

Четвер, 23 грудня 2004, 11:50
Німецький політолог, фахівець з пострадянського простору Александер Рар вважає що у Віктора Януковича немає шансів стати президентом.

Про це Рар сказав в інтерв'ю українській службі "Німецької хвилі".

На думку Рара, "Ющенко визнаний нині як моральний переможець на більшій частині України, до того ж, його бачать як переможця опитування громадської думки".

Крім того, зазначає політолог, російський президент Путін "дав потужний задній хід" і, на думку експерта, переглянув свої пріоритети в своїй міжнародній політиці.

"В результаті катастрофічної російської політики щодо України він (Путін) стояв перед альтернативою: проводити ще жорсткішу політику щодо Заходу, і тоді йому навряд чи допоміг би і його друг Шредер, чи, як після 11 вересня 2001 року, спробувати стати пліч-о-пліч із Заходом, визнати свої помилки, можливо, мовчки, але все ж таки визнати, і зробити все, щоб не ставити під удар політику відкритості Росії щодо Заходу. А це означає відкинути свої попередні позиції щодо України ", - сказав Рар.

Рар припускає фальсифікації як на Сході, так і на Заході країни, але думає, що до значних маніпуляцій справа не дійде, оскільки до України прикута величезна увага світової спільноти.

Також політолог не схильний прогнозувати якогось "повстання" на Сході у випадку перемоги Ющенка.

"Я думаю, що люди на сході України – не фанатики і не будуть за будь-яку ціну виступати за свого кандидата Януковича", - сказав він. "Важливим є те, щоб люди на сході України не мали відчуття, що вони раптом прокинуться в іншій країні, в ситемі з іншими цінностями, де, приміром, заборонена російська мова", - додав політолог.

На думку політолога, нинішні зміни в Україні – "це зовсім новий розвиток, схожий на події у Східній Європі 15 років тому". Ми знаємо, що коли демонстранти на вулиці хочуть змінити курс країни, то такі зміни відбуваються", - сказав він.

"Я не думаю, що українських олігархів очікує та сама доля, що й Березовського, Гусинського та Ходорковського в Росії. Ющенко не стане Путіним. Йому доведеться співпрацювати з ними, терпіти їхні фінансові імперії", - сказав Рар.

В той же час, на його думку, "зміняться обставини для олігархів - вони змушені будуть більше робити для громадянського суспільства, для більшої прозорості при створенні їхніх економічних структур, їхніх підприємств".

"Мені не хочеться виглядати надто оптимістичним, але в такий час не можна бути лише песимістом. Я вірю, що найгірше для України вже позаду, а саме – загроза розвалу країни", - підсумував Рар.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування