Бжезінський обіцяє Путіну український варіант

Четвер, 23 грудня 2004, 12:14
Екс-радник з нацбезпеки при президенті США Збігнєв Бжезінський вважає, що процес демократизації за українським й грузинським сценарієм "неминуче охопить і Росію".

"Очевидно, що процес демократизації трансформує колишню радянську систему. Саме це може служити характеристикою українського феномена, тією самою мірою, що й грузинського... Він неминуче охопить і Росію", - сказав він в інтерв'ю італійському виданню "Сorriere della sera".

На питання, як Росія поставиться до вступу України в ЄС, що ініціює Віктор Ющенко, Бжезінський сказав, що "Росія не може вирішувати, що повинна робити Україна і якими повинні бути її сподівання".

"Якщо український народ хоче вступити в Європу, це його право. І цей вступ може передувати вступу самої Росії, що безумовно, позитивне. З іншого боку, якщо Росії вдасться перешкодити приєднанню України, вона знову може стати імперією, командувачем своїм оточенням. І неминуче Росія перетвориться в загрозу для своїх сусідів", - відзначив він.

Щодо вступу України в НАТО, Бжезінський сказав, що це рішення повинні прийняти самі українці.

"Якщо вони висловлять бажання стати членами НАТО й зможуть дотриматися необхідних стандартів, якщо вони доведуть, що є демократичною країною, готовою внести вклад в колективну безпеку, тоді не буде приводу для відмови, - відзначив він.

"Але я думаю, що залучення нових членів не є завданням західних країн. Українці повинні самі вирішити, чи може вступ до НАТО забезпечити їхню більшу безпеку. Я позитивно ставлюся до їхнього вступу, але все залежить від них", - додав Бжезінський.

Бжезінський сумнівається в тім, що можливе поновлення "холодної війни між Росією й США", але визнав, що "певне напруження існує".

"Якщо Росія буде продовжувати проводити свою неімперіалістичну політику, то вона в остаточному підсумку опиниться в ізоляції, що стосується її відносин не тільки зі США, але й з усім іншим світом. Вона втратить завойовану не дуже давно позицію країни, що, щонайменше, здатна розглянути можливість побудови демократичного суспільства", - сказав він.

"Захід не повинен миритися зі спробами Путіна виряджатися в одяг демократичного лідера, коли він робить прямо протилежні вчинки", - відзначив Бжезінський.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування