У Піскуна 300 справ щодо фальсифікацій виборів

Четвер, 23 грудня 2004, 13:11
За час роботи генерального прокурора Святослава Піскуна після його відновлення на цій посаді Генпрокуратура України порушила близько 60 кримінальних справ, пов'язаних з порушенням виборчого законодавства.

Про це сказав журналістам у четвер керівник прес-служби Генпрокуратури В'ячеслав Астапов.

За його словами, разом з початку виборів було порушено близько 300 кримінальних справ, але до 21 грудня вони порушувалися в основному за фактами хуліганства, а також якщо вони мали загально-кримінальну спрямованість. Після 2-го туру порушені кримінальні справи вже безпосередньо стосуються порушень виборчого законодавства.

Серед таких справ Астапов відзначив кримінальну справу, порушену у зв'язку з тим, що керівники Кіровоградського облуправління міліції змушували своїх співробітників агітувати за одного з кандидатів у президенти. Ще одну справу порушено за фактом того, що керівники Львівської районної податкової змушували своїх співробітників брати відкріпні талони.

Астапов навів й інші приклади. Найбільше справ, відзначив Астапов, порушено в Сумській, Вінницькій, Харківській і Київській областях.

Говорячи про майбутнє переголосування 2-го туру, Астапов сказав, що найбільш актуальним питанням для Генпрокуратури на час проведення переголосування залишається "забезпечення законодавства й своєчасне реагування на порушення".

Механізм, який передбачає введення вкладишів у паспорти для реєстрації місця проживання громадян України не буде діяти протягом десяти днів з моменту внесення відповідного протесту Генпрокуратури.

Про це повідомив журналістам у четвер заступник керівника прес-служби Генпрокуратури Юрій Бойченко.

"На час виборів вкладиші недійсні", - підкреслив він.

Як повідомлялося, 22 грудня Генпрокуратура України опротестувала розпорядження з питань оформлення документів і контролю про реєстрацію місця проживання й перебування фізичних осіб в Україні, затверджене наказом міністра внутрішніх справ України від 25 травня поточного року, у частині, яка передбачає "незаконну видачу вкладного талону в паспортний документ".

Наказ МВС "Про організації реєстрації й зняття з реєстрації місця проживання й перебування фізичних осіб в Україні" оприлюднив раніше народний депутат Микола Катеринчук (фракція "Наша Україна").

За його даними, відповідно до документу, замість внесення відомостей у паспортний документ реєстрація місця проживання може бути здійснена шляхом видачі вкладиша до паспортного документу про місце проживання й перебування і зазначенням адреси проживання особи.

Опозиція вважає, що цей документ спрямований на фальсифікацію виборів, оскільки в такий спосіб людина може проголосувати одразу на декількох виборчих дільницях.

"Інтерфакс-Україна"

Читайте також:

Піскун зруйнував плани фальсифікацій

МВС і СБУ не знайшли, як Білокінь фальсифікує вибори

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування