Сьогодні в парламент потрапили б лише партії Ющенка, Януковича, БЮТ і ліві

Четвер, 23 грудня 2004, 16:51
В новий склад Верховної Ради України ввійшли б 5 партій і блоків, якби вибори в парламент відбулися на наступному тижні.

Такі результати загальнонаціонального соціологічного опитування населення, проведеного Українським інститутом соціальних досліджень і Центром "Соціальний моніторинг" 21 грудня у всіх областях України, Криму й Києві.

Респондентам був запропонований список партій, з якого їм пропонувалося вибрати ту, за яку б вони проголосували, якби вибори в парламент відбулися на наступному тижні й ці партії були включені в бюлетень для голосування.

Відповідно до опитування, 38,8% опитаних проголосували б за Блок Віктора Ющенка "Наша Україна". Разом з тим, за партію "Наша Україна", очолювану Віктором Пинзеником, проголосували б 0,8% учасників опитування.

За Партію регіонів Віктора Януковича проголосували б 24,3% респондентів, Комуністичну партію - 5,8%, Соціалістичну партію - 5,3%, Блок Юлії Тимошенко - 3%.

За Соціал-демократичну партію України (об'єднану) віддали б свої голоси 1,5% опитаних, ПСПУ - 1,5%, Партію зелених - 1,3%, ПППУ - 1,1%, партію "Трудова Україна" - 1,1%, Народну аграрну партію - 1%.

Не підтримують жодну з названих партій 10% респондентів, 13% не змогли відповісти на запитання, повідомляє "Інтерфакс-Україна.

Було опитано 2035 респондентів старших 18 років. Рівень проникнення до респондентів становить 78%. Стандартні відхилення при достовірних 95% і співвідношенні змінних від 0,1:0,9 до 0,5:0,5 становить 1,3-2.2%.

Як повідомлялося, 25 березня Верховна Рада ухвалила закон про вибори народних депутатів на пропорційній основі, що знижує прохідний бар'єр для партій і блоків до 3%.

Раніше система виборів народних депутатів в Україні була змішаною. Половина парламенту обиралася за партійними списками (пропорційна), половина - в 225 округах (мажоритарна). Для проходження в парламент партії або блоку потрібно було подолати 4%-й бар'єр.

Парламент України обирається на 4 роки. Тим часом, ухвалена 8 грудня політреформа припускає продовження повноважень парламенту до 5 років. Реформа може набути сили з вересня 2005 року або з 1 січня 2006 року.

У свою чергу, у середині грудня інша соціологічна структура повідомляла про те, що тільки 4 українських партії могли б перебороти 3%-ний бар'єр, якби парламентські вибори відбулися найближчим часом.

За даними соцдослідження партійних брендів Центром Разумкова, партія "Наша Україна" набрала б 28,8% голосів виборців, Партія регіонів - 14,5%, Комуністична партія України - 6%, Соціалістична партія - 4,5%.

У цьому випадку партія "Наша Україна" асоціюється з лідером блоку "Наша Україна" Віктором Ющенком, що переміг на парламентських виборах 2002 року. У вересні цього року партія "Реформи і порядок" під керівництвом Віктора Пинзеника була офіційно перейменована в партію "Наша Україна". Рішення про її перейменування було ухвалене на з'їзді в липні.

Далі, відповідно до опитування Центру Разумкова, менше 3% набрали б Всеукраїнське об'єднання "Жінки за майбутнє" - 2,9%; Партія зелених України - 2,5%; партія "Єдина Україна" - 2,2%; Соціал-демократична партія (об'єднана) - 1,9%; "Партія промисловців і підприємців" - 1,8%; Народно-демократична партія - 1,3%; Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина" і Прогресивна соціалістична партія України - по 1% голосів виборців.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування