Потебенько не говорив з Кучмою про Лазаренка?

П'ятниця, 24 грудня 2004, 11:15
Колишній генеральний прокурор України, народний депутат Михайло Потебенько заявляє, що жодних порушень законодавства при розслідуванні справи екс-прем'єра Павла Лазаренка в Україні допущено не було.

Про це йдеться у заяві Потебенька "у зв'язку з інтерв'ю Лазаренка", у якому він обвинувачує екс-генпрокурора у фабрикуванні проти нього кримінальних справ в Україні. Заяву публікує в п'ятницю газета "Голос України".

"Організація слідства по цій справі ("справі Лазаренка") і нагляд за дотриманням законодавства були покладені на заступника генерального прокурора України - начальника слідчого відділу Миколу Обіхода.

За участю генерального прокурора України жодна слідча дія не проводилася, і всі твердження Лазаренка про фабрикацію у справі й причетності до цього керівництва Генеральної прокуратури не відповідають дійсності", - заявляє Потебенько.

Він підкреслює, що метою цих заяв Лазаренка є "шляхом перекручування фактів, брехні й дезінформації громадськості" показати себе "політичною жертвою влади й цим полегшити свою відповідальність за здійснення тяжких злочинів".

Крім того, екс-прем'єр, на думку колишнього генпрокурора, намагається "по епізодах його обвинувачення втягти в полеміку колишнє керівництво Генеральної прокуратури України з метою одержання доказів обґрунтування його провини для відпрацьовування в майбутньому тактики захисту".

"Тим більше, що звільнення 14 червня 2003 року Лазаренка з американської в'язниці під найбільшу в історії американського правосуддя грошову заставу в розмірі 65 млн. доларів США за рахунок його коштів свідчать не тільки про значні суми, здобуті незаконним шляхом, але й надає йому можливість вдаватися до дезінформації, на підтвердження якої використаються брудні методи", - підкреслює Потебенько.

Як повідомлялося, Лазаренко обвинуватив Потебенька у переслідуванні по сфабрикованих кримінальних справах.

У відкритому листі до Потебенька Лазаренко стверджує, що в нього є розшифровки "секретних розмов" Потебенька з Кучмою у квітні 2000 року, де той пропонуєте президентові обвинуватити Лазаренка в замовлених убивствах, "щоб потім можна було натиснути на Держдепартамент США й домагатися його екстрадиції".

"Зараз я зібрав показання й свідчення багатьох людей, яких залучали в різній якості під час розслідування порушеної проти мене кримінальної справи. Це сотні фактів знущань і катувань, які по вашій волі довелось людям витерпіти в слідчих ізоляторах і в'язницях", - говориться в листі Лазаренка.

"Все це незабаром буде передано в суд, і вам разом з Обіходом (заступник генерального прокурора Обіход під час перебування генпрокурором Потебенька) доведеться постати перед законом", - говориться в листі.

У цей час Лазаренко перебуває під домашнім арештом у Сан-Франциско, чекаючи наступного судового засідання по своїй справі, дата якої поки не визначена

3 червня 2004 року суд присяжних Північного округу Каліфорнії вирішив, що Лазаренко винен за всіма 29-ти пунктами обвинувачення, висунутими проти нього прокуратурою США. Суд не визначав міру покарання для нього.

Генпрокуратура порушила кримінальну справу щодо Лазаренка в лютому 1999 року за "розкрадання державного або колективного майна в особливо великих розмірах", "приховання валютного виторгу, "зловживання владою або посадовим положенням".

Крім того, Генпрокуратура назвала Лазаренка замовником убивств народних депутатів Євгена Щербаня й Вадима Гетьмана.

"Інтерфакс-Україна"

Читайте також:

Лазаренко хоче "посадити" Потебенька. І погрожує розшифровками

Потебенько вважає, що рокіровка Васильєва й Піскуна була задумана Кучмою ще рік тому

Лазаренко не домовляється про повернення ні з Ющенком, ні з Януковичем


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News