Силовики обіцяють захищати порядок на виборах

П'ятниця, 24 грудня 2004, 12:44
Міністерство внутрішніх справ України готове забезпечити охорону громадського порядку й безпеку громадян під час проведення переголосування другого туру виборів президента 26 грудня.

Також МВС висловлює готовність забезпечити охорону й збереження виборчої документації, приміщень виборчих дільниць, майна, яке там є, і не допустити правопорушень під час транспортування бюлетенів, заявив у п'ятницю на спільному брифінгу в Києві глав силових відомств виконуючий обов'язки міністра внутрішніх справ Василь Жук.

"Хочу звернутися до представників виборчих штабів обох кандидатів із проханням стримувати своїх прихильників від будь-яких порушень громадського порядку. У випадку проведення масових акцій їхні організатори повинні усвідомлювати, що вони відповідають за можливі правопорушення під час таких заходів відповідно до діючого законодавства", - сказав він.

За словами в.о. глави МВС, міліція буде захищати права кожної людини поза залежністю від політичних симпатій.

Жук також підкреслив, що органи внутрішніх справ працюють і будуть працювати винятково в рамках повноважень, встановлених законодавством України. "Всі наші дії будуть адекватними ситуаціям, які виникають", - підкреслив він.

В. о. міністра також звернувся до громадян України із проханням з розумінням поставитися до законних вимог співробітників міліції, проявляти виваженість і взаємоповагу.

У той же час, Генпрокурор Святослав Піскун заявив, що його відомство зробить все необхідне, щоб вибори пройшли прозоро, і вдалося уникнути зіткнень й актів громадянської непокори.

"Генпрокуратура докладатиме всіх зусиль, щоб вибори пройшли прозоро", - процитував Піскун у п'ятницю на брифінгу в Києві заяву Генпрокуратури напередодні виборів президента України 26 грудня.

Він також закликав громадян жорстко дотримуватися законодавства й не допускати правопорушень.

"Генеральна прокуратура України, розуміючи всю відповідальність, здійснить всі необхідні заходи, щоб не відбулося кровопролиття, зіткнення й актів громадяньскої непокори", - підкреслив генпрокурор.

Він також відзначив, що Генпрокуратура "буде принципово вирішувати питання із приводу притягнення винних (у правопорушеннях) до відповідальності".

Піскун повідомив, що прокурорам всіх областей, Києва й Севастополя дані чіткі вказівки негайно реагувати на порушення законодавства під час голосування 26 грудня.

Також Глава Служби безпеки України Ігор Смєшко від імені СБУ звернувся до всіх політичних лідерів й активістів обох виборчих штабів із проханням бути зваженими, толерантними, відповідальними й неупередженеми у своїх діях.

"Спірні питання повинні вирішуватися у правовому полі", - підкреслив він.

Смєшко підкреслив, що СБУ буде діяти в рамках Конституції й законодавства України й "активно протидіяти будь-яким силовим сценаріям на виборах президента".

За його словами, Служба безпеки "у рамках своєї компетенції буде застосовувати всі міри з метою попередження спроб правопорушення, порушення громадянського миру й спокою, спроб скинення конституційного ладу й погроз цілісності держави".

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування