Екзит-пол на замовлення ICTV проведе американська компанія з "підмоченою" репутацією?

Субота, 25 грудня 2004, 19:05
Екзит-пол на переголосуванні 2-го туру президентських виборів в Україні на замовлення телекомпанії ICTV проведе американська компанія "The Luntz research company".

Про це повідомив на прес-конференції в суботу генеральний директор ICTV Олександр Богуцький.

Підсумки екзит-полу ICTV оприлюднить в ефірі в 20.00 26 грудня, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Присутній на прес-конференції співзасновник "The Luntz research company" Френк Ланц розповів, що екзит-пол проводитимуть близько 400 інтерв'юерів по всій Україні, і крім цього, працюватимуть також близько 100 керівників груп.

Ланц запевнив, що вибірка буде репрезентативною, а погрішність не перевищить 2%. Він особливо підкреслив випадковість підбору респондентів, зазначивши, що буде опитаний кожний 25-й або 35-й виборець, котрий вийшов з дільниці після голосування. Усього буде опитано 10 тис. чоловік.

Ланц підкреслив, що всі інтерв'юери пройшли спеціальне навчання, причому особлива увага приділялася політичній незаангажованості.

Відповідаючи на запитання журналістів про те, як він розцінює невідповідність підсумків екзит-полов і підсумків голосування в 1-му й 2-му турах виборів, Ланц сказав, що "у кожній політичній системі є місце для помилки", і "іноді це просто помилка, а іноді її навмисне допускають".

Він також додав, що "у підрахунку бюлетенів є також деяка погрішність", однак "ми сподіваємося, що погрішність у підрахунку бюлетенів буде мінімальною".

"The Luntz research company" була створена в 1992 році й проводила соціологічні дослідження для Disney-company, American-Express, McDonald's. Крім того, її послугами користувалися Республіканська партія США й мер Нью-Йорка.

У той же час, недержавна організація Інститут масової інформації висловлює сумнів у чистоті професійної репутації організаторів екзит-полу, що прибули в Україну зі США - докторів права Френка Ланца і Дугласа Шоена.

"Здається, за обома американськими зірками соціології тягнеться підозрілий шлейф обґрунтованих звинувачень у маніпуляції результатами екзит-полів, інших соціологічних досліджень і порушенні відповідного виборчого законодавства в тих країнах, у яких вони працювали", - зауважує ІМІ.

"Пан Френк Ланц є власником та керівником дослідницької компанії Luntz Research, представляє Республіканську партію та дійсно був названий журналом Таймс одним із 50 найперспективніших американців віком до 40 років", - вказує ІМІ.

Разом з тим, ІМІ наголошує, що Ланц "в 1997 році отримав офіційне попередження від Американської асоціації дослідження громадської думки про те, що він порушив Кодекс професійної етики та практики Асоціації".

За інформацією ІМІ, пов'язано це було з відмовою Ланца надати Асоціації матеріали про проведене ним широкомасштабне дослідження, в якому вивчалося ставлення американців до республіканської програми "Контракт з Америкою".

Це дало підстави звинуватити Ланца у свідомій підробці або маніпулюванні даними, згідно з якими 60% громадськості підтримали усі положення названої програми.

"Пошук в Інтернет також свідчить, що у американських журналістів є багато претензій щодо діяльності пана Ланца як придворного соціолога Республіканської партії", - додає ІМІ.

Щодо Дугласа Шоена, то претензії стосуються проведення ним та його компанією екзит-полів на президентських виборах в Мексиці у 2000 році та на референдумі у Венесуелі в серпні цього року, повідомляє ІМІ.

В обидвох випадках Шоена та його компанію Penn, Schoen & Berland, в якій він є партнером-фундатором та ведучим стратегом, супроводжували гучні скандали.

Як повідомляє ІМІ, в Мексиці керівництво компанії відмовилося надати громадськості інформацію про те, хто є спонсором екзит-полу, порушивши тим самим "не тільки виборче законодавство Мексики, але й стандарти професійної етики Американської асоціації дослідження громадської думки".

"Це викликало широке обурення мексиканської громадськості, зокрема, через підозри, що один з кандидатів фінансувався наркоділками", - додає ІМІ.

За інформацією ІМІ, "у Венесуелі компанію та особисто пана Шоена звинувачували в тому, що результати їхнього екзит-полу було оприлюднено ще до закриття виборчих дільниць, що порушило законодавство країни".

Крім того, для проведення "польової роботи" компанія використовувала громадських активістів, а не підготовлених інтерв’юерів, що, як зазначає ІМІ, "є ознакою непрофесійності".

ІМІ також підкреслює, що "обдзвонив усіх відомих соціологів, крім Ольги Балакірєвої: ні Микола Чурилов, ні Володимир Паніотто, ні Центр імені Разумкова, ні Олександр Вишняк не знають, хто саме буде робити польовий етап, та заперечують, що їхні організації залучені до цього".

"Українська правда"

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування