Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Президент Киргизії назвав Януковичу організаторів "помаранчевої революції"

Субота, 25 грудня 2004, 20:23
Президент Киргизії Аскар Акаєв закликав не допустити експорту в країну "помаранчевих і трояндових" революцій.

Відповідаючи в суботу в прямому телеефірі по національному телебаченню на питання телеглядачів, Акаєв заявив, що в Киргизії не повинен бути допущений сценарій виборів, який приведе до протиставлення регіонів і протистояння в суспільстві.

"Не можна приносити в жертву наші досягнення в економіці, міжнаціональній злагоді й толерантності заради планів певних сил" - сказав він.

"Ми повинні залишатися країною стабільного розвитку, але для цього ми маємо дати відсіч силам, які ставлять за мету повторити грузинські й українські революції на гроші західних фінансових структур", - підкреслив Акаєв.

Він висловив думку, що ідеологи й політтехнологи проведених на пострадянському просторі "помаранчевих і трояндових" революцій перебувають на Заході.

Він зазначив, що "на черзі у цих міжнародних інтернаціоналістів ще декілька країн".

"Політична криза, що виникла на Україні, становить приклад, коли міжнародний інтернаціонал хоче привести до влади сили, які були їм зручні. Саме цим пояснюється виникле протистояння між українським народом, країна розколота на дві частини", - сказав Акаєв.

Як підкреслив Акаєв, демократія не повинна насаджуватися в держави ззовні, а тим більше у вигляді "революцій". "Справжня демократія повинна дозрівати в надрах самого суспільства, і лише тоді вона принесе хороші плоди. А коли вона насаджується силою, це може призвести до найбільш непередбачених наслідків", - зазначив президент.

Як приклад Акаєв навів Грузію, де, за його словами, через рік після "революції троянд" "нічого не змінилося".

"Я бажаю, щоб ця президентська кампанія завершилася мирно й успішно. Але якими б не були підсумки третього турe, я вважаю, що знадобиться багато років, перш ніж удасться згуртувати український народ і регіони країни", - додав він.

Президент Киргизії сказав, що події на Україні відбилися негативно на економіці країни, що "просто сіла". "Я вважаю, що жертви в ім'я "помаранчевої" революції були не виправдані", - заявив він.

На його думку, технологія подібних революцій дуже проста. "Опозиція повідомляє, що вибори пройдуть із порушеннями й будуть сфальсифіковані. Така безсоромна спекуляція на почуттях народу приводить до того, що політики отримують дивіденди", - сказав Акаєв.

Він підкреслив, що Киргизія робить все можливе, щоб вибори в країні пройшли прозоро, відкрито й чесно.

"Запроваджено застосування прозорих урн, спостерігачі будуть мати право відстежувати хід підрахунку голосів. У рамках проекту ООН здійснюється модернізація комп'ютерної системи підрахунку голосів", - повідомив президент Киргизії.

Він додав, що, незважаючи на протести значної частини громадськості, Киргизія вводить маркування пальців виборців, щоб виключити повторне голосування.

"Для спостереження за виборами ми запрошуємо представників ОБСЄ, інших міжнародних організацій. Нехай спостерігають за ходом виборів", - заявив президент Киргизії.

При цьому він відзначив, що "ми проти, щоб закордонні спостерігачі потім ставали наглядачами".

"По Україні ми бачимо, що вони стали організаторами "помаранчевої революції". Не можна подібного допускати в нашій республіці", - підкреслив Акаєв.

Акаєв висловив переконання, що Киргизії вдасться уникнути подібних політичних конфліктів. "Але ми повинні чітко дотримуватися національних законодавств і не допускати незаконних дій" - підкреслив глава держави.

Президент Киргизії висловив упевненість, що влада і народ Киргизії, яким, за його словами, за останній рік вдалося добитися відчутних економічних і соціальних успіхів, не допустять в республіці "революції тюльпанів".

В 2005 році в лютому в Киргизії пройдуть парламентські, а в жовтні президентські вибори.

25 листопада, після повідомлення ЦВК про обрання Януковича президентом, Акаєв надіслав йому вітальну телеграму.

Інтерфакс-Україна, УНІАН

Читайте також:

Молдавія, приготуватися! Або революція лози, маків і тюльпанів

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування