Литвин впевнений, що революцій більше не буде, але в Новий рік буде три звернення

Неділя, 26 грудня 2004, 10:35
Голова Верховної Ради України Володимир Литвин переконаний, що вибори відбудуться, і ніяких революцій не буде.

В інтерв`ю журналістам після свого голосування він зауважив, що у неділю зранку розмовляв з головою ЦВК Ярославом Давидовичем, в.о. міністра внутрішніх справ Василем Жуком, головою СБУ Ігорем Смєшком, які запевнили його, що голосування почалось організовано, і проблем немає.

"Думаю, все закінчиться гарно", - сказав Литвин, додавши, що Україна має виправдати, що фактично сьогодні "рік України в Україні, рік Україні в усьому світі".

Він виключив можливість зриву виборів. Литвин вважає, що той, хто виграє і програє на виборах, мають потиснути один одному руку, продемонструвавши тим самим, що Україна є цивілізованою державою. Голова ВР підкреслив, що необхідно вміти програвати, оскільки життя виборами не завершується.

Можливість оскарження результатів виборів у Верховному суді, на думку Литвина, є високою, але він переконаний, що "в одну і ту ж воду не можна вступити двічі". Тому він сподівається, що все буде нормально, що "Україна перестане смішити світ і обере президента".

Литвин також виключив можливість "блакитно-синьої революції". "Я виключаю будь-які революції протягом року, двох революцій Україна не витримає. Тим більше, я не бачу підстав для неї".

Він також розповів журналістам, що цього разу він проголосував так само, як і у попередніх турах. "Ми з вами діємо в унісон, - сказав він журналістам, - я як завжди проголосував мудро".

Литвин також вважає, що ефективна політика нового президента дасть можливість уникнути розколу України.

Він висловив думку, що новообраний президент має здійснювати виважені кроки, домовлятись з регіональними елітами. Зокрема, має бути послідовна кадрова політика та напрацьований план дій, який має заспокоїти суспільство.

Також Литвин вважає, що повинна здійснюватись активна економічна політика, мають бути створені інструменти, які б закріпили той демократичний прорив, що здійснила Україна, зокрема, це демонополізація ЗМІ, створення суспільного телебачення і радіо, реформування правоохоронних органів тощо.

На думку Литвина, новий президент "має проводити "тонку роботу" з особами, які фактично мають у своїх руках все багатство України".

Він вважає, що має бути проведена амністія, яка дозволить вивести з тіні капітали і дозволить жити усім за законами.

Також спікер висловився за необхідність задіяти нову ефективну модель співпраці з Росією і Європейським Союзом.

Щодо рішення Конституційного суду про визнання неконституційним положення ч. 1 статті 6 Закону "Про особливості застосування Закону України "Про вибори Президента України" при повторному голосуванні 26 грудня 2004 року" Литвин зауважив, що воно жодним чином не вплине на результати президентських виборів.

На його думку, рішення КС зайвий раз підтвердило конституційність рішення парламенту.

В той же час, він зауважив, що ВР, побоюючись можливих фальсифікацій, "перегнула палицю", певним чином порушивши права громадян, і в даному випадку КС підправив рішення депутатів. "Ми, опікшись на молоці, почали дмухати на холодну воду", - зауважив спікер.

Він також нагадав, що звернувся до голів обласних державних адміністрацій, місцевих рад з проханням забезпечити транспортом тих, хто не може самостійно прибути до дільниць. Наскільки відомо Литвину, всі вони відгукнулись на його звернення.

Спікер також вважає, що до Нового року інавгурація нового президента України не відбудеться.

За його словами, "буде нереальним встановити підсумки виборів до Нового року, оскільки сьогодні зрозуміло, що будуть звернення до суду".

Литвин прогнозує, що у новорічну ніч буде три звернення до народу: "того, хто набере найбільшу кількість голосів, того, хто трохи не дотягне, чинного президента". "І, з вашого дозволу, я буду четвертим", - пожартував спікер.

Він також розповів журналістам, що Новий рік він планує відсвяткувати вдома з сім`єю.

УНІАН

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування