Президент Узбекистану думає, що Кучма сам винен у революції

Неділя, 26 грудня 2004, 14:21
Президент Узбекистану Іслам Каримов вважає "прорахунки" чинного президента України Леоніда Кучми однією з причин "помаранчевої революції".

"Очевидно, у нього (Кучми) комбінації були настільки хитрими, що десь він сам прорахувався", - сказав Каримов журналістам.

Він відзначив, що кандидати в президенти України сьогодні висловлюються проти чинного керівництва країни.

Президент Узбекистану вважає, що в Україні нагромадився величезний протестний потенціал, який не міг не виплеснутися саме під час виборів.

"Я вважаю, що з цього погляду прорахунки в Леоніда Кучми були серйозними. Думаю, що багато з того, що в нього було заздалегідь сплановане як цільові задачі, не було прораховане на реальній основі. Прорахунок тому і прорахунок, що він не враховує реальності", - сказав Каримов.

На його думку, ще одною причиною "помаранчевої революції" стало зовнішнє втручання.

"Ще один фактор - це, звичайно, зовнішнє втручання. Ці створені організації як "ПОРА", "Кмара", "Отпор", я вважаю, суперечать усім демократичним принципам, на які ми так любимо посилатися", - сказав Каримов.

"Створення подібних організацій коштує великих грошей, зусиль, і багатьох інструкторів, що них готували. Думаю, що міжнародна громадськість повинна висвітити подібні факти тому, що свідомо готуються варіанти при програші на виборах", продовжив Іслам Каримов.

Разом з тим, він визнав, що протести, які виникають на площах, попередити неможливо - вони цілком природні.

"Це протест, що коли програла сторона заявляє про свою незгоду і заявляє свою позицію", - сказав Каримов, особливо підкресливши, що акції протесту повинні відбуватися в "людських нормах", щоб не було погромів і хаосу.

Каримов вважає, що в будь-яких "революційних подіях" на пострадянському просторі звинувачувати варто тільки керівництво самих республік.

"У тому що відбувається в Молдавії винне саме її керівництво. У тому що відбувається в Киргизії винне її керівництво. Якщо щось відбудеться в Узбекистані, - вважаю, що відбудеться з нашої вини", - додав Каримов.

"І не треба шукати провину там, навіть якщо та сторона є дуже могутньою і має великі гроші і здатна через різні неурядові організації створювати невизначений ґрунт для перевороту", - сказав Каримов.

За його словами, усе це ніколи не відбудеться, якщо в суспільстві є консенсус і розуміння того, що на сьогоднішній день робиться все оптимально можливе.

"Коли люди це розуміють, я переконаний, що ніяка зовнішня сила не зуміє їх повернути проти чинної влади", - додав президент Узбекистану.

Щодо відносин з Росією, Каримов сказав, що в узбекського і російського керівництва склалися гарні відносини.

"У нас склалися нормальні відносини, я б навіть сказав довірчі, і я цим пишаюся", - сказав президент Узбекистану.

Каримов відзначив авторитет Росії на просторі СНД. "У Росії дуже вільна преса, дуже вільне телебачення, усе прекрасно, нам тільки треба брати з них приклад", - сказав він.

РІА "Новости"

Читайте також:

Президент Киргизії підказав Януковичу, хто організував "оранжеву революцію"


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування