Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Спостерігачі з СНД пророкують "день сурка" на Новий рік

Неділя, 26 грудня 2004, 14:48
Місія спостерігачів CIS-EMO (автономна некомерційна організація спостереження за виборами в країнах СНД) відзначає набагато більше порушень під час голосування в 3-у турі виборів президента України.

Про це сьогодні на прес-конференції повідомив представник місії Роман Ткач.

За його даними, за виборами від місії спостерігали близько 150 осіб з Росії, Білорусії, Молдови, Таджикистану.

Серед порушень Ткач відзначив наявність агітації в дні, коли вона заборонена. "Картина в дні, коли агітація була дозволена і коли вона заборонена, принципово не змінилася, - наголосив він. - Вона (агітація ) триває, причому іншої сторони не видно взагалі".

Зокрема, Ткач відзначив велику наявність помаранчевої символіки на вулицях, а також плакатів на виборчих дільницях.

На запитання журналістів про можливі порушення в східних регіонах України Ткач відповів, що цього разу місія проводила спостереження виключно в західних і центральних регіонах України, оскільки, за його словами, близько 12 тисяч спостерігачів від західних організацій перебувають на сході України.

Таким чином, на думку Ткача, метою CIS-EMO було показати загальну картину в Україні.

Нагадаємо, що під час попередніх турів, коли всі спостерігачі констатували чисельні порушення, CIS-EMO стверджувало, що вибори пройшли без порушень.

В той же час представник CIS-EMO Бахтієр Худойбердієв не виключає початку тривалого марафону з переголосування виборів президента в Україні.

Як відзначив він, "день сурка" закладений, не виключено, що почнеться знову великий тривалий марафон, зі всіма фактами, які дозволять поставити під сумнів і 3-й, і 4-й, і 69-й тури переголосування".

Худойбердієв порівняв вибори в Україні з футбольним матчем, розпочатим за одними правилами, а закінченим за іншими. При цьому він наголосив, що йому "перпендикулярно, кого тут виберуть, але вам жити з цим президентом, і хотілося б, щоб ви зустріли Новий рік не синдромом очікування "дня сурка".

В той же час офіційний спостерігач від організації CIS-EMO, керівник тимчасової групи спостерігачів Сергій Мерзоїв підкреслив, що кожен факт порушення в ході виборів "висвітлюється об'єктивно".

"Немає ніякої можливості в жодного зі спостерігачів дати вам характеристику про голосування у всій Україні в режимі он-лайн", - сказав він.

Інший представник організації "За справедливі вибори", депутат Держдуми РФ Євгеній Трєпов відзначив, що спостерігається зниження явки виборців у ході нинішнього голосування порівняно з 31 жовтня й 21 листопада.

"Це говорить про те, що втома від процесу вплинула не тільки на кандидатів, але й на людей", - сказав він.

Трєпов назвав серед характерних порушень, зафіксованих у західних областях, у ході переголосування другого туру відмова в реєстрації спостерігачів, наявність агітаційних плакатів, а також "мертвих душ" у списках виборців. Він відзначив, що останнє може привести до маніпуляцій, "як з тієї, так і з іншої сторони".

УНІАН, Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування