Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Російські політики готуються до перемоги Ющенка

Понеділок, 27 грудня 2004, 01:46
Російський політик Борис Нємцов вважає, що перемога Віктора Ющенка на виборах президента України забезпечить для російського капіталу більш комфортні умови роботи в країні.

"Якщо виграє Ющенко, російський капітал буде працювати в Україні в більш комфортних умовах", - сказав Нємцов у прямому ефірі телекомпанії "Студія "1+1", повідомляє РІА "Новости".

За його словами, за Януковичем стоять конкретні фінансово-промислові групи. "За Ющенком таких груп поки немає", - відзначив Нємцов.

***

Директор Інституту політичних досліджень Сергій Марков думає, що із імовірною перемогою Віктора Ющенка на президентських виборах в Україні саму країну, а також російсько-українські відносини не чекають якісь серйозні потрясіння.

"Я думаю, Ющенку зараз удасться втрясти гостроту ситуації в країні, і як такого розколу не буде", - сказав Марков у неділю агентству "Інтерфакс".

На думку Маркова, "голосуючи за Ющенка, люди голосували проти корупційно-олігархічного режиму, проти того, що в Україні відбувалося в останні десять років".

Відповідаючи на запитання, чи не ускладнить російсько-українські відносини те, що Росія довгий час підтримувала Януковича, Марков сказав, що "зараз і в інтересах Росії, і в інтересах Ющенка зробити вигляд, що нічого такого й не було".

"Я думаю, що найближчим часом відбудеться зустріч на найвищому рівні, де буде заявлено про зацікавленість у розвитку стратегічних відносин, співробітництві по гуманітарних напрямках, про братерство народів, і завдяки цьому минулі протиріччя будуть замазані", - вважає Марков.

Разом з тим він не виключив, що "наші відносини однаково можуть бути піддані випробуванням".

***

Лідер фракції "Родина" у Держдумі Росії Дмитро Рогозін не виключив можливість сплеску націоналістичних, антиросійських настроїв у випадку перемоги Віктора Ющенка на президентських виборах.

Це, за його словами, буде наслідком "тієї сокирної роботи", що деякі російські політики й політтехнологи вели в президентській кампанії в Україні.

Російський депутат, перебуваючи в Києві, повідомив "Інтерфаксу", що в неділю розмовляв з багатьма людьми й не міг не помітити: "У більшості присутня образа на Росію за те, що вона так однозначно й грубо намагалася впливати на голосування в ході президентських виборів".

"Я думаю, сьогодні Україна проголосувала за зміну політичного й економічного курсу, за інтеграцію в Європу", - сказав Рогозін.

Рогозін вважає, що є також реальна небезпека федералізації й навіть розпаду України, якщо, звичайно, знову обраний президент не уживе відповідних заходів для того, щоб не допустити розвитку цих процесів.

"Якщо Віктор Ющенко, у випадку його обрання президентом, буде діяти в правильному напрямку, він, безумовно, повинен зробити ті дії, про які говорив Віктор Янукович, для того, щоб знайти довіру на сході й півдні України", - сказав парламентарій.

Мова йде, у першу чергу, про підтвердження раніше проведеної політики на зміцнення зв'язків з Росією - ці зв'язки не повинні бути порушені, уважає Рогозін. "Крім того, схід і південь України, безумовно, будуть очікувати рухів вперед з російською мовою на Україні", - додав депутат.

За словами Рогозіна, можливо, сьогодні вночі він зустрінеться з переможцем президентських виборів в Україні.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування