Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

США раді за демократію в Україні, але вітати переможця не поспішають

Понеділок, 27 грудня 2004, 08:32
Делегація представників Конгресу США високо оцінює "відданість ідеалам демократії", виявлену в ході виборів президента України.

"Ми стали свідками надзвичайної демонстрації відданості ідеалам свободи й демократії українського народу", - завив конгресмен Джим Колбі в понеділок зранку на прес-конференції в Києві, передає "Інтерфакс-Україна".

"Ми очікуємо співробітництва й підтримки нового українського керівництва, хто б не прийняв присягу [президента]", - підкреслив він.

Конгресмен знову відзначив, що США "не мали й не мають у ході президентської кампанії в Україні свого фаворита", а виступають за відкритість і транспарентність виборчого процесу.

Колбі відзначив, що "дехто намагається охарактеризувати нинішні вибори" як вибори між кандидатом від Заходу й кандидатом від Росії.

"Думаю, що це не правильне тлумачення даного процесу. Я вважаю, що український народ і уряд бажають мати гарні відносини і з США, і з Євросоюзом, і з Росією, і іншими країнами світу", сказав конгресмен.

Відповідаючи на запитання щодо можливості розколу України за підсумками виборів й участі США як посередника між сходом і заходом країни, Колбі відзначив, що минулі вибори є не першими в Україні, коли виявився поділ регіонів.

"У нас немає причин вважати, що український народ не згуртується навколо лідера-переможця, з огляду на переконливу перемогу одного з кандидатів", - сказав він.

Разом з тим він відзначив, що не має наміру поздоровляти переможця на виборах глави української держави до оголошення офіційних результатів виборів. "Ми будемо чекати остаточного підрахунку голосів для того, щоб поздоровити", - сказав Колбі.

У той же час конгресмен привітав український народ з тим, що "протягом всіх виборів він намагався докладати зусиль для проведення чесної кампанії". Він також привітав Верховний суд, Конституційний суд, Верховну Раду з тим, "як вони повелися в цьому виборчому процесі".

"А взагалі найбільше враження від українського народу, який за останні тижні показав свою рішучість у тому, щоб виборчий процес був демократичним.

Інша частина світу може повчитися в українського народу, що продемонстрував відданість чесним виборам", - сказав Колбі.

Відповідаючи на запитання про те, як результати виборів вплинуть на відносини між США й Росією, Колбі сказав: "Думаю, ми будемо підтримувати робочі відносини з Росією".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування