Горбачов сподівається, що шалені ющенківці помудрішають

Понеділок, 27 грудня 2004, 09:39
Екс-президент СРСР Михайло Горбачов вірить, що Україна уникне розколу.

"Хоча перевага Ющенка над опонентом цілком помітна, але й цього разу, судячи з категоричності позицій і заяв, суспільна думка, виборчий корпус виявилися розколоті", - сказав Горбачов у понеділок агентству "Інтерфакс".

"Тому виходячи з того, що розкол цей відбувся в непростих умовах, я хотів би побажати, щоб всі ці настрої не привели до розколу країни - це погано й для України, і для Росії, і для Європи, а найголовніше погано для народу", - підкреслив Горбачов.

"І я думаю, у Ющенка, хоча в його оточення і є шалені, вистачить мудрості діяти з урахуванням цієї важливої обставини й не допустити безпосереднього розколу", - відзначив він.

Колишній радянський лідер також сказав, що "навряд чи між Росією й Україною відбудуться якісь драматичні події".

"З останніх заяв нашого президента я зрозумів, що у будь-якому разі Росія буде продовжувати розвивати той позитивний початок, що був закладений в наших відносинах в останні роки, і, я думаю, на це настроєна й Україна", - сказав Горбачов.

При цьому він виразив сподівання, що "Ющенко не обмежиться тільки словами, що, мовляв, свій перший візит зробить у Росію".

"Важливо діяти, власне кажучи, тому що якої сфери не торкнись: будь-то економіка, безпека чи гуманітарний напрямок, - у наших двох країн все дуже тісно переплітається", - резюмував Горбачов.

***

У свою чергу, глава МЗС РФ Сергій Лавров розкритикував "подвійні стандарти" Заходу по відношенню до політичної кризи в Україні.

Він нагадав, що "звучали з Європи й заяви про те, що "Україна повинна бути із Заходом".

"Подібні прийоми щодо суверенної держави не тільки можуть мати найсерйозніші наслідки для ситуації в Європі, але й завдають прямої шкоди демократичним цінностям", - вважає Лавров.

На думку міністра, "демократія повинна затверджуватися в рамках законності, а не за допомогою вуличних мітингів, що загрожують насильством і розколом суспільства".

"У цілому ж весь історичний досвід говорить про те, що демократію не можна нав'язати ззовні. Спроби насильницької зміни режимів у тих або інших країнах ведуть лише до дестабілізації обстановки", - підкреслив глава МЗС РФ.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування