Російські спостерігачі нарахували на Заході 1,5 тисячі порушень

Понеділок, 27 грудня 2004, 15:35
Спостерігачі з Росії, які представляють міжнародну громадську організацію "За справедливі вибори", зафіксували 26 грудня в Західній Україні близько 1,5 тис. зауважень і порушень закону про вибори президента України.

Про це повідомив в понеділок на прес-конференції депутат Держдуми РФ, спостерігач від організації "За справедливі вибори" Євген Трьопов.

"За уточненими даними, від 1 тис. до 1,5 тис. зауважень і порушень було зафіксовано нашими спостерігачами в Західній Україні. Порушення також було зафіксовано і в Східній Україні, але цю інформацію ми одержимо увечері", - сказав Трьопов.

Він повідомив, що від місії "Справедливі вибори" спостерігачами в Україні працювало 97 чоловік. З ними також працювали американці й ізраїльтяни. "Нам було цікавіше спостерігати, як проходили вибори на Заході, а ізраїльтянам і американцям - на Сході. Ввечері ми повинні зібратися і скласти повний акт порушень", - сказав Трьопов.

Присутні на прес-конференції депутати Держдуми Росії Олександр Крутов і Олена Драпеко зазначили, що 26 грудня вибори пройшли "без тих великих ексцесів, про яких так довго і настирливо говорили ЗМІ і якими одна, й інша сторони лякали населення".

Також вони звернули увагу на те, що в Україні спостерігачі зареєстрували "безпрецедентний" випадок в світовій виборній практиці, коли законодавство реорганізується під сучасний момент. "Тобто не сучасний момент стає основоположним в передвиборній кампанії, а саме законодавство міняється під нинішній момент", - підкреслив Крутов.

Крім того, спостерігачі з Росії зазначили, що були проблеми з формуванням списків, з приміщеннями, з "мертвими душами".

Одним з головних порушень, на думку російських спостерігачів, є те, що рішення КС про відміну законодавчого положення, що не дозволяло голосувати за місцем проживання інвалідам 2-й і 3-й груп, було "запізнім", не дійшло до багатьох виборчих комісій.

У свою чергу Драпеко зазначила, що в Львові вона відвідала 15 виборчих дільниць. Серед помічених технічних порушень вона назвала неопечатані урни, відсутність печаток і підписів членів комісії на деяких документах. Окрім цього, за її словами, за день до проведення виборів Львів був "абсолютно рижим".

Але найбільше враження на спостерігачів справило рішення одного із судів Львова з приводу порушення правил агітації, в якому йдеться, що розвішування оранжевих стрічок, прапорів зі словом "Так!" не є агітацією на користь кандидата Ющенко.

"Це рішення суду, зовсім безпрецедентне, на наш погляд, ми намагалися опротестувати в суді вищої інстанції. І виявилося, що апеляційний суд, порушуючи законодавства, був закритий і так і не відкрився. Таким чином, судові скарги не були розглянуті, тому що їх просто не було кому розглядати", - сказала вона.

Драпеко також повідомила, що на виборців міста чинився психологічний тиск, а саме - агітація в церкви за Ющенка, випадки побиття людей, що мають інші погляди.

При цьому, відповідаючи на запитання журналіста з приводу порушень з боку штабу Януковича, Драпеко сказала, що таких спостерігачами в Західній Україні зафіксовано не було.

"Вони (представники Януковича) там були під таким тотальним контролем з боку команди Ющенка, що які там можуть бути порушення, вони там, бідні, дихати боялися", - сказала вона.

Остаточне рішення про хід виборів спостерігачі організації "За справедливі вибори" планують повідомити завтра після отримання результатів від своїх колег про порушення в Східній Україні.

УНІАН

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
04:21
ISW: Україна б’є по Росії зброєю власного виробництва
03:19
Шмигаль у США: Нас запевнили в підтримці законопроєктів
03:14
США наклали вето на прийняття Палестини до Радбезу ООН
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
оновлюєтьсяЗагроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
Усі новини...