Поразка Януковича - "гарний старт". Попереду - пауза у відносинах з Росією

Понеділок, 27 грудня 2004, 17:04
Українські політологи вважають, що підсумки виборів для Віктора Януковича будуть гарним стартом у парламентській кампанії 2006 року.

"Програш Януковича на сьогодні - у межах 8%. Це гідний програш, за якого він зберігає свою політичне обличчя, свою перспективу. Він може сміло йти на парламентські вибори", - сказав голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко на прес-конференції в Києві.

Однак він вважає, що значний вплив на імідж кандидата в президенти зробить те, як його програш сприймуть в Донбасі.

Фесенко також назвав переможцем цих президентських виборів спікера Верховної Ради Володимира Литвина. Зокрема, він вказав на "потужний потік політичних сил" до партії, яку очолює глава парламенту (Народна аграрна партія України).

"Янукович програв на президентських виборах як кандидат у президенти, але виграв як реальний політик", - вважає директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов.

Говорячи про перемогу Віктора Ющенка, він вказав на значний ріст його прихильників у Харківській, Одеській, Миколаївській, Кіровоградській і Дніпропетровській областях, що, на його думку, дозволяє говорити про непогані можливості домовитися з елітою цих регіонів й у майбутньому без проблем вибудувати "власний майданчик й погасити проблеми з розподілом".

Політологи також вважають, що у відносинах України й Росії наступить пауза, яку буде використано для пошуку нових форм взаємодії відносин.

"Я переконаний, що неминуче буде якась пауза, але охолодження у відносинах не буде", - підкреслив Фесенко. Політолог також зауважив, що "поки обидві сторони не знайдуть новий формат відносин серйозного просування в співробітництві не буде".

За його словами, буде йти намацування позицій один одного, спроба виробити якусь нову політику.

Надалі, багато залежатиме від великого бізнесу в Україні і Росії, а також від особистої політики президента Росії Володимира Путіна.

За словами Фесенка, він має інформацію про те, що зараз у Москві йде робота над виробленням нової російської політики в Україні і проходить серйозний тендер на провайдерів цієї політики. І щось подібне зараз починає відбуватися і у Києві, відзначив він.

За словами Карасьова, судячи із сигналів, які йдуть з Кремля, найбільша роль у відпрацьовуванні російсько-українських відносин належатиме дипломатам, а не політтехнологам і політикам, принаймні на найближчому етапі розвитку двосторонніх відносин.

"Буде формуватися нова оцінка відносин, причому ініціативну і активну роль у цьому гратиме і позиція нового керівництва України і нової політичної еліти, що прийшла до влади", - підкреслив Карасьов.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

11:04
Курс валют на 29 березня: офіційна гривня зміцнилась до євро
10:58
У Києві чоловік заради помсти колишній вбив її цуценя: поліція оголосила про підозру
10:57
Виробництво напівпровідників у Південній Кореї зросло найбільше з 2009 року
10:56
Сирський: Якщо росіяни знову рушать на Харків, він стане для них фатальним містом
10:56
Футзальний клуб знявся з чемпіонату України через перехід гравців у стан повної бойової готовності
10:50
Завершення опалювального сезону до кінця тижня заощадило б пів мільярда кубометрів газу - Чернишов
10:35
Франківщина, Черкащина, Київщина й Вінниччина: в ОВА розповіли про наслідки атаки
10:32
Молдова не підтверджує дані про проліт ракет своєю територією під час удару РФ по Україні
10:32
Сирський про "мобілізацію 500 тисяч": Після аудиту ця цифра суттєво зменшена
10:31
Каллас у двадцяту річницю вступу країни у НАТО закликала підтримати членство України
Усі новини...