Захід побачив Україну за порогом

Понеділок, 27 грудня 2004, 19:12
Місія Парламентської асамблеї НАТО зі спостереження за виборами президента України заявляє про наближення виборів при переголосуванні другого туру до міжнародних стандартів демократії.

Про це журналістам у Києві повідомив керівник місії Карл Ламерс.

"Люди цієї великої країни вчора зробили великий крок на шляху до вільних і демократичних виборів", - сказав він.

Ламерс зазначив, що результати спостереження місії Парламентської асамблеї НАТО дуже відрізняються в позитивний бік від результатів спостереження на попередніх турах виборів.

Ламерс особливо підкреслив, що український народ, на думку місії, відданий ідеалам демократії.

В той же час спостерігачі від Національного демократичного інституту (США) стверджують, що під час повторного голосування не було систематичних або широкомасштабних фальсифікацій, які могли б дати можливість порушити питання про справедливість цих виборів.

"Вибори президента України 26 грудня вселяють надію на те, що Україна може переступити поріг до демократії", - сказав у понеділок на прес-конференції в Києві віце-президент і директор виборчих програм НДІ Патрік Мерлоу.

За його словами, на даний момент НДІ не планує робити остаточні оцінки виборчого процесу в Україні, оскільки ще не завершено підрахунок голосів, і не розглянуті позови й скарги в судових інстанціях.

Віце-президент і директор виборчих програм НДІ відзначив "прозору" роботу Центральної виборчої комісії України.

Мерлоу разом з тим також відзначив, що виборчий процес в Україні "не можна назвати безпроблемним, і на даний момент, на його переконання, лідер України повинен прийняти всі заходи для об'єднання країни.

Мерлоу також відзначив, що за умови офіційного визнання виборів України країна переборе кризу й "посяде своє місце у світовому співтоваристві".

Крім того, він сказав, що делегація має намір і далі підтримувати українців і буде залишатися доти, поки в Україні будуть оприлюднені офіційні результати переголосування другого туру виборів.

Спостерігачі від Канади також вважають, що українські вибори були вільними й чесними, заявив у понеділок глава канадської місії спостереження Джон Тернер.

Він розповів, що відвідав виборчі дільниці в Києві й Чернігівській області, і побачив, що вони були організовані добре, і на них було спокійно.

За його словами, представники місії зафіксували деякі порушення, але вони мали "технічний характер або були викликані людським фактором". Подібні порушення можна спостерігати й на виборах у Канаді, підкреслив Тернер.

400 канадців спостерігали за ходом голосування 26 грудня в 17 областях України.

В цілому у звіті відзначається, що "українці голосували вільно, без перешкод з боку представників влади або упереджених членів виборчого процесу", передає

Інтерфакс-Україна, Український вибір

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News