Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Павловський пригрозив проблемами оточенню Ющенка

Вівторок, 28 грудня 2004, 13:16
Росія готова працювати з тим президентом України, який буде офіційно визнаний, стверджує президент Фонду ефективної політики Гліб Павловський.

"Ми чекаємо, коли складеться якийсь політико-правовий консенсус, чекаємо, що скажуть суди, куди звертається Віктор Янукович, і будемо працювати з тією адміністрацією в Києві, яка там сформується", - сказав політолог у вівторок на прес-конференції.

Він висловив упевненість, що у випадку, якщо президентом стане Віктор Ющенко, йому "доведеться обговорювати з Росією ті ж проблеми, що і Януковичу, якби він став президентом, - розвиток у сфері економіки, безпеки, у сфері спілкування громадян України й Росії, проблему розвитку єдиного простору".

Павловський висловив сумнів у тому, що Ющенка можна назвати "прозахідним політиком". "У мене великі сумніви в цьому. На мій погляд, Ющенко досить типовий східноєвропейський популіст, якого я б не назвав ні правим, ні ліберальним", - сказав політолог.

На його думку, те, що відбулося в Україні, може бути охарактеризоване як "міська революція", що, "цілком можливо, могла бути спровокована діями зовнішніх сил і членами колишнього керівництва України". "У мене немає прямих даних, але, як версія, це можливо", - сказав він.

У той же час, Павловський підкреслив, що вихід людей на вулиці був реальним протестом проти неефективної політичної системи й те, що "цим протестом хтось маніпулював, не применшує його значимості".

На думку Павловського, деякі лідери опозиції в Україні можуть згодом "виявитися ближче до нас, ніж до колишніх політичних партнерів".

Павловський відзначив також, що Росія продовжує уважно стежити за "недружньою пропагандою", зокрема, висловленнями лідерів опозиції і їхньою підтримкою тез про імперську політику Росії, про присутність в Україні російського спецназу й про отруєння Ющенка.

"Ми уважно стежимо за тими, хто це говорить, і в цих людей будуть проблеми у відносинах з нами", - сказав Павловський.

Він думає, що політика Росії в Україні буде орієнтуватися на взаємодію не тільки із представниками влади, але й на реальну взаємодію з різними силами українського суспільства.

Політолог вважає "серйозним прорахунком певних департаментів влади" те, що російська позиція й цінності вчасно не були доведені до тієї частини населення, що підтримала Ющенко. "Існує проблема недостатньої ясності, недостатнього роз'яснення Росією своїх цілей і позиції, які ми будемо заповнювати", - сказав Павловський.

Павловський також вважає не достатньо вдалими дії представників Росії в ході передвиборчих кампаній в Абхазії й Україні.

"Вона (участь Росії в передвиборчих кампаніях в Абхазії й Україні) частково невдала, особливо за стилістикою й інструментальним забезпеченням. Інструменти будуть створені, стилістика буде виправлена", - заявив Павловський.

"Я думаю, що зовнішня політика Росії була неефективною, традиційно відстаючої останні 5-10 років. Вона в найкращому разі виступала як якийсь демпфер, як апарат реагування на факти, які вже сталися - заявив Павловський. - Останнім часом ми перейшли до реальної зовнішньої політики й надалі будемо нарощувати її якість".

У зв’язку з цим політолог торкнувся так званої "проблеми політичного обмеження впливу Росії", який він назвав "доктриною Кваснєвського". "Ми не приймемо політичного обмеження впливу Росії, - заявив політолог, - оскільки це перебуває за межами геополітичної коректності".

"Ніякі реформи не повинні йти із зниженням безпеки, - підкреслив Павловський. - Я маю на увазі ідею поширити євроатлантичну систему (НАТО) на простір України", - додав він.

Інтерфакс

Читайте також:

Доля провокатора

Російський політтехнолог Януковича шкодує, що йому не дозволили "дати в морду" українській революції

Морды много, глаз мало

Павловський визнав, що Медведчук – його друг. Гельман – просто знайомий

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
20:16
У Києві через ремонт обмежать рух транспорту на кількох вулицях
20:06
Остін: США виділяють $6 млрд на замовлення зброї для України
19:43
Генштаб: на фронті за день майже 80 бойових зіткнень, більше 20 атак на Авдіївському напрямку   
19:43
У Центробанку РФ стверджують, що конфіскація заморожених активів не вплине на фінстабільність Росії
19:42
Естонська розвідка: Ймовірність розвалу української оборони зменшується
19:35
Столтенберг: Російські шпигуни в країнах НАТО не завадять підтримці України
19:24
Підприємці Харківщини зможуть отримати вдвічі більший грант від держави на розвиток
19:20
відео, ОновленоЕвакуація лікарень у Києві: Кличко показав відео вивезення пацієнтів
19:20
СБУ назвала білоруські погрози київським лікарням проявами ІПСО
19:04
"Саду Квілінського більше немає": що відомо про засновника господарства, який загинув на війні
Усі новини...