Шуфрич підозрює в смерті Кірпи ющенківців. Опозиція проводить паралелі зі смертю Ляха

Вівторок, 28 грудня 2004, 14:27
Представник Януковича у Центвиборчкомі Нестор Шуфрич не виключає, що міністр транспорту й зв'язку Георгій Кирпа зустрічався із представниками команди Віктора Ющенка напередодні смерті.

Таку думку він висловив в інтерв'ю журналістам у вівторок, коментуючи смерть Кірпи.

"Відомо, що він (Кірпа) учора мав дуже складну розмову з кимось із тих, хто хоче зайняти його позицію після оголошення Ющенка президентом", - сказав Шуфрич. У той же час депутат уточнив, що це його припущення.

Він відзначив, що "бажання розправи" не раз звучало з табору Ющенка. "Якщо комусь потрібна посада таким чином, то Бог йому суддя", - додав Шуфрич.

"Я сьогодні повністю виключаю інсинуації навколо імені Януковича", - сказав Шуфрич, відповідаючи на запитання про те, чи не допускає він, що Кірпа міг зустрічатися із представниками команди цього кандидата у президенти.

Шуфрич нагадав, що під час перебування Януковича на посаді прем'єр-міністра Кірпа став Героєм України. "Це люди однієї команди", - сказав він.

Депутат також підкреслив, що сьогодні всі говорять про сумні речі. За його словами, в середу й четвер у Донецькій, Луганській, Харківській та іншій областях прощатимуться з тими громадянами України, які покинули виборчі дільниці й не повернулися.

Народний депутат України Юрій Луценко (фракція Соцпартії), коментуючи загибель Кірпи на телеканалі "Ера", заявив, що пов'язує цю подію з масштабними зловживаннями на користь провладних кланів у підконтрольному йому міністерстві.

Зокрема, Луценко відзначив, що за два дні до загибелі Кірпа перерахував 700 млн. грн. як аванс за будівництво майбутнього київського мосту через Дніпро.

Також депутат назвав "небаченою аферою" передачу 10 000 вагонів рухомого складу "Укрзалізниці" приватним фірмам, які, за його словами, контролюються Януковичем, Пінчуком, а також сином Кірпи.

"Фактично Кірпою і Януковичем була створена приватна залізниця, що користувалася 30%-ми знижками на перевезення по державних шляхах ",- сказав Луценко.

Він закликав Генеральну прокуратуру й спецслужби України негайно вжити заходів із запобігання розкраданню країни, "яке заплановане до інавгурації Віктора Ющенка".

"Ми повинні припинити будь-які масові платежі й акти приватизації на період до інавгурації Ющенка", - сказав Луценко.

Член фракції "Наша Україна" Олександр Гудима порівнює смерть Кірпи із загибеллю голови правління Українського кредитного банку Юрія Ляха, якого знайшли на початку грудня мертвим у власному офісі.

"Смерть Кірпи може бути свідченням розплати між людьми провладної команди", - сказав Гудима в інтерв'ю Громадському радіо.

"Я дуже важко пережив загибель Юрія Ляха. Думаю, що він не покінчив життя самогубством. По-моєму, мають право на існування дві версії загибелі Кірпи. І вони абсолютно рівноцінні. Я думаю, що він міг це зробити, але й з ним могли це зробити", - відзначив Гудима.

"І Лях, і Кірпа є дуже схожими учасниками тієї команди, що працювала на режим Кучми, Медведчука, Януковича", - додав депутат.

Голова комітету Верховної Ради України по боротьбі з оргзлочинністю й корупцією Володимир Стретович в інтерв'ю "Новому каналу" у вівторок заявив, що на Кірпу чинився тиск.

Зокрема, за його словами, "це був тиск безпосередньо від прем'єр-міністра (Януковича), котрий йому погрожував відповідними неприємностями".

За його словами, залізниця, якою керував міністр, була "втягнута в махінації, маніпуляції з волевиявленням громадян".

Крім того, Стретович припустив, що хтось із людей, які шантажували й тиснули на Кірпу, діяв у рамках плану, відповідно до якого "був здійснений відхід з життя Юрія Ляха".

Він також відзначив, що серед "колишньої парламентської більшості" знайшлися "людці", які намагалися зайняти посаду міністра транспорту і зв"язку України, "продекларувавши свою відданість новому президенту", з"явившись на вітанні Віктора Ющенка на Майдані Незалежності в Києві у ніч на 27 грудня.

Як повідомлялося, труп Кірпи було знайдено 26 грудня о 18.00 в літньому будиночку на його дачі в селищі Бортничі під Києвом з вогнепальним пораненням в голову. На місці події було знайдено пістолет ПСМ калібру 5,45 мм і гільзу.

Генпрокуратура порушила кримінальну справу за статтею про доведення до самогубства. Кірпа став Міністром транспорту в 2002 році за квотою парламентської фракції СДПУ(о). В 2004 році він створив й очолив партію "Відродження".

Лях покінчив життя самогубством 3 грудня. Це сталося в Києві у робочому кабінеті голови правління Українського кредитного банку. Справу за статтею 120 (доведення до самогубства) розслідує прокуратура Києва.

Інтерфакс-Україна

Читайте також:

КІРПУ ЗНАЙДЕНО З ВОГНЕПАЛЬНИМИ РАНАМИ

КІРПУ ДОВЕЛИ ДО САМОГУБСТВА?

Кірпу вбили - тому що його тіло відспівав святий отець?

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування