Російський голос не чути у Києві через несумісність

Вівторок, 28 грудня 2004, 16:15
Мовлення радіостанції "Голос Росії" частково глушиться на території України, заявляють представники цієї російської держкомпанії.

"З першої половини грудня нинішнього року середньохвильове мовлення Російської державної радіомовної компанії (РДРК) "Голос Росії" у Києві піддається частковому глушінню", - говориться в повідомленні РДРК "Голос Росії", переданому у вівторок.

Сигнал, який заважає, зафіксовано в 3-4 кгц від основної частоти мовлення "Голосу Росії" і проявляє себе винятково на території Києва, відзначили в радіокомпанії.

"Де-факто має місце "накладення" на програми "Голосу Росії" мовлення українською мовою. Дане мовлення не санкціоноване Міжнародним Союзом Електрозв'язку й не передбачене міжнародним частотним планом середньохвильового й довгохвильового радіомовлення", - йдеться в повідомленні.

"Вважаємо, що факт несанкціонованої трансляції, який збігся за часом з розпалом президентської кампанії в Україні, має ознаки навмисної протидії прийому радіопрограм з Росії", - заявив голова РДРК "Голос Росії" Армен Оганесян.

В інтерв'ю Оганесян уточнив, що ця інформація зараз перевіряється. "Якщо буде встановлено факт навмисної протидії прийому радіопрограм з Росії, то, як мінімум, він повинен стати предметом розгляду в міжнародних мовних організаціях. Відповідне подання в МЗС нами вже направлено", - відзначив голова РГРК.

За його словами, "мовлення "Голосу Росії" у Києві ведеться відповідно до міжнародного частотного плану середньохвильового й довгохвильового мовлення, затвердженим Міжнародним союзом електрозв'язку".

"Жодна країна не вправі самостійно вносити в нього будь-які зміни або протидіяти його здійсненню", - підкреслив Оганесян.

З весни 2004 року РГРК "Голос Росії" (колишнє Іномовлення) веде пятнадцятигодинне мовлення на країни Співдружності й Балтії в прямому ефірі. Мовлення в Києві здійснюється на частоті 999 кгц (передавач у Григоріополі, потужність 1000 квт), повідомили в РДРК.

Як повідомив помічник президента Концерну радіомовлення, радіозв'язку й телемовлення Сергій Макогон, у концерн жодних скарг від керівництва радіостанції "Голос Росії" не надходило. "Глушіння" сигналу "Голосу Росії" Макогон назвав "неможливим". "Це може бути тільки якась несумісність у частотах, але такого теж не може бути", - сказав він.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування