Шуфрич приніс Давидовичу 27 томів скарг, а хотів 200

Вівторок, 28 грудня 2004, 23:00
Представник Януковича у ЦВК Нестор Шуфрич пов'язує неможливість провести "вільні" вибори з революційною ситуацією.

Про це він сказав на прес-конференції в штабі Януковича.

За його словами, "самі ознаки революційності не передбачають вільного волевиявлення громадян".

"Мені буде дуже дивно, якщо вищий судовий орган визнає, що в революційній ситуації вибори можуть проходити нормально", - сказав Шуфрич.

За його словами, "це буде приклад для всіх наступників, і тоді перед кожними виборами ситуація у нас буде революційною", і кожен намагатиметься сильніше "надавити".

"Якщо силою можна брати владу раз, то де гарантія, що її не захочуть взяти вдруге і втретє".

Шуфрич повідомив, що у вівторок він як представник Януковича подав до ЦВК скаргу, в якій вимагалося визнати вибори такими, на яких не можна встановити результати волевиявлення.

Він висловив жаль, що не встиг додати всі докази, які б це підтверджували.

"Прийняли вони тільки 27 томів (доказів). Ще близько 200 (томів) прийнято не було", - сказав Шуфрич, пояснивши, що вони були довезені після 24 години, коли закінчився термін оскарження.

Шуфрич також сказав, що перед тим звернувся з запитом, в якій формі подавати скарги, і Ярослав Давидович висловив побажання, щоб вони були систематизовані.

"Щоб ЦВК не забувала мотивацію наших опонентів, ми до скарги долучили мотивацію Катеринчука і рішення Верховного суду", - зауважив Шуфрич.

При цьому він підкреслив, що їхні докази "ґрунтовніші", ніж ті, які були подані Катеринчуком після голосування 21 листопада.

"Якщо є якась послідовність, то в нас немає сумнівів, що наші вимоги буде задоволено", - наголосив він.

За словами Шуфрича, 26 грудня "ми були свідками системного порушення".

Серед чинників, через які "громадяни не мали реальної можливості виявити свою волю", він назвав "безпрецедентнй тиск" на виборців та членів виборчих комісій і спостерігачів від Януковича.

"Були порушення - від брутальної відмови, до вимагання документів, які не передбачені законом",- зазначив представник Януковича. Також, за його словами, "на представників Віктора Федоровича Януковича – передусім у Західних областях – чинився фізичний тиск, вони не допускалися на дільниці".

Шуфрич підкреслив також, що "чотири мільйони наших громадян, яким ми багато чим зобов’язані", фактично не були допущені до голосування. "4,8 мільйонів громадян, на жаль, не можуть пересуватися самостійно. Скористалися (правом проголосувати) тільки 600 тисяч", - сказав він, уточнивши, що перша цифра є
даними уповноваженої з прав людини Ніни Карпачової.

Крім того, за словами Шуфрича, Центрвиборчкомом було порушено рішення Конституційного Суду, який зобов"язав довести його рішення (щодо дозволу голосувати за межами виборчих дільниць не лише інвалідам 1-ої групи, а усім нездатним самостійно пересуватися) до виборчих комісій.

Представник Януковича наголосив, що ЦВК відіслала відповідні інструкції лише в територіальні виборчі комісії, "а Верховний Суд зобов’язав довести до дільничних комісій".

Крім того, наголосив він, "десятки тисяч наших співгромадян не змогли проголосувати, так як не вистачило бюлетенів", а "сотні тисяч не знайшли себе в списках у день голосування".

За словами Шуфрича, "7,5% нібито розриву, який сьогодні демонструє ЦВК, нічим не відрізняється від майже 4%, які були 21 листопада".

При цьому він зізнався, що має "більше надій на послідовність Верховного суду". "Тому що послідовність ЦВК ми вже відчули", - зазначив він.

Разом з тим, за словами Шуфрича, йому не відомо про будь-яку скаргу, яка б вже була подана до Верховного суду. Але якщо постанова ЦВК "не влаштує" команду Януковича, додав він, то буде подано скаргу до Верховного суду – або одразу, або після юридичного факту оголошення Ющенка переможцем з боку ЦВК.

"Ми готові до будь-якого розвитку подій – чи то повторне голосування, чи то нові вибори", - сказав він.

"Українська правда"

Читайте також:

Янукович подав 4 скарги до Верховного Суду


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування