Генсек Ради Європи порадив Януковичу вчинити, як Керрі

Середа, 29 грудня 2004, 10:03
Генеральний секретар Ради Європи Террі Девіс закликав обох кандидатів на посаду президента України визнати результати виборів в останньому турі голосування.

Так він прокоментував в інтерв'ю Українській службі Бі-Бі-Сі відмову Віктора Януковича визнати результати виборів і перспективи їх оскарження в суді.

"Звичайно, він має право на оскарження в суді, якщо він вважає, що були якісь порушення (під час виборів). Однак, буде дивним, якщо масштаби порушень виявляться достачно значними, щоби позначитись на результатах виборів", - сказав він.

На його думку, Янукович постав перед тією ж самою проблемою, що й сенатор Джон Керрі під час виборів в Америці.

"Сенатор мав підстави оскаржити деякі аспекти голосування у штаті Огайо. Втім, він вирішив, що ефект від його скарг не буде аж таким поважним, щоби змінити результат виборів. І тому він визнав ті результати. Гадаю, пан Янукович перебуває тепер у дуже подібному становищі", - сказав Девіс.

"Янукович здобув дуже поважну частку голосів - понад 40 відсотків. І, гадаю, він має бути вельми задоволений цим. Логічно, на мою думку, було б, якби він визнав, що ці вибори йому не вдалося виграти. Я співчуваю йому, бо я сам особисто брав участь у багатьох виборах - деякі з них я вигравав, інші програвав. Його має втішити думка про те, що завжди будуть нові вибори… І наразі він має цим задовольнитись", - сказав Девіс.

На думку Девіса, невизнання Януковичем поразки завдасть дуже значної шкоди країні. Проте Девіс переконаний, що "патріотичні почуття" Януковича "візьмуть гору, він визнає результати виборів, і задовольниться роллю конструктивної опозиції президентові Ющенку".

Девіс також зазначив, що сподівається якнайшвидше зустрітись із новим президентом України.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування