Представник ЄС похвалив Литвина й розповів про нову карту Європи

Середа, 29 грудня 2004, 17:28
Останні події в Україні серйозно вплинуть на поліпшення її відносин з Європейським Союзом, однак мова про негайне членство в ЄС зараз не йде.

Таку заяву зробив спеціальний представник ЄС Ніколас Бігман після зустрічі зі спікером Верховної Ради Володимиром Литвином.

"Жовтогаряча революція поставила Україну на карту Європи, і Україна повинна скористатися цією можливістю для досягнення своєї мети", - завив він.

Відповідаючи на запитання журналістів про те, чи вплине проведення демократичних виборів в Україні на членство України в ЄС, Бігман сказав: "Я думаю, що це дуже гарна довгострокова перспектива для України".

У той же час, Бігман виключає негайне членство України в ЄС. Він нагадав, що ЄС зовсім недавно розширився, а "Україна - дуже велика країна, щоб проковтнути її одразу".

Водночас Бігман підкреслив, що заявити про себе в Європі Україна має. За його словами, необхідно наполегливо проводити реформи, приймати європейські стандарти у всіх сферах і робити все, щоб Україні було просто неможливо відмовити. "Крок за кроком, маючи мету, і будете там, де хочете", - відзначив Бігман.

Говорячи про минулі вибори, Бігман повідомив, що привітав голову Верховної Ради "не стільки з обранням одного з кандидатів, скільки із вдалими виборами, які були більш успішними, ніж попередні".

"Ми дуже сподівалися, що Україна зможе знайти гідний вихід, що дозволить громадянам проголосувати чесно, і це відбулося", - підкреслив Бігман, відзначивши, що важливу роль у цьому процесі відіграла Верховна Рада й народ України. "Парламент разом з українським народом зробив більше, ніж весь ЄС, хоча ми намагалися дещо допомогти", - сказав він.

Прес-секретар українського спікера Ігор Сторожук повідомив, що в ході зустрічі Бігман відзначив, що за кілька місяців суспільно-політична ситуація в Україні дуже змінилася й отримала риси відкритості й демократичності.

У цьому, на думку Бігмана, "більша заслуга цього складу українського парламенту, який діяв разом з народом й в інтересах народу".

Під час зустрічі також обговорювалася ситуація, яка склалася в ході голосування й після голосування на президентських виборах.

Литвин висловив надію, що "пленарний тиждень із 10 по 14 січня буде плідним, Верховна Рада України буде працювати над рядом актуальних законопроектів".

Крім того, спікер не виключив можливості проведення процедури інавгурації знову обраного глави держави в один із днів саме на цьому пленарному тижні після завершення розгляду скарг, спрямованих у Центральну виборчу комісію й Верховний суд України.

Крім того, сторони обговорили завдання, які будуть стояти перед новим президентом і новим урядом після кінцевого завершення президентської виборчої кампанії.

На думку українського спікера, на сьогоднішній день створені умови для відновлення й конкретизації програми співробітництва України з ЄС.

"Я думаю, у Брюсселі зараз багато доброї волі стосовно України", - відзначив Бігман.

"Верховна Рада України буде сприяти активному розвитку євроінтеграційних процесів України", - сказав Литвин. Спікер також висловив упевненість, що "необхідний баланс східного й західного вектора зовнішньої політики України обов'язково буде знайдено".

"Для нас головне зробити все, щоб дуже високі суспільні очікування виправдалися, і в Україні якість життя відповідала європейським критеріям", - підкреслив Литвин.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування