Тарасюк пропонує ЄС компроміс

Четвер, 30 грудня 2004, 10:42
Один з лідерів "Нашої України" Борис Тарасюк визначив певні принципи компромісу між Європейським Союзом та Україною.

Про це йдеться у газеті "Financial Times" у статті "Україна погоджується на довге очікування у намаганні вступити до Європейського Союзу", передає Бі-Бі-Сі.

Згідно з компромісним планом Києва, який озвучив Тарасюк, Україна спочатку має розвивати свої стосунки з ЄС згідно з програмою сусідства, яку було вироблено для країн, що не мають жодної перспективи на набуття у майбутньому членства у ЄС.

Сам Тарасюк заявив, що він особисто не дуже вподобав той термін - "сусідство" у назві програми, бо, на його думку, це значить, що Україну виставлено за межі Європи. Водночас Тарасюк повідомляє, що команда Ющенка очікує на дуже конкретні нові пропозиції з Брюселя.

У той-таки час видання повідомляє, що ЄС відкинув пропозицію Польщі щодо перегляду плану дій Євросоюзу щодо України.

Часопис додає, що європейські дипломати у Києві вважають, що Брюсель може досить швидко надати Україні статусу держави з ринковою економікою. Це власне цілком символічний жест, який, втім, допоможе Києву давати собі раду з антидемпінґовими процедурами Європейського Союзу.

Згідно з одним з тих дипломатів, навіть якщо й Україна дещо не дотягує за певними критеріями аби бути визначеною як держава з ринковою економікою, Брюсель може надати Києву цей статус з політичних міркувань.

Як зазначив виданню Тарасюк, великою проблемою старої влади в Україні була величезна прогалина між їхніми заявами та їхніми реальними справами. Команда Ющенка має наміри заповнити ті прогалини.

"Україна також наполегливо намагається долучитися до Світової орґанізації торгівлі до кінця наступного року, але просуватиметься значно повільніше до членства у НАТО. У випадку північно-атлантичного альянсу Україна може подати заявку на вступ за три-чотири роки", - наводить видання слова Тарасюка.

"Financial Times" завершує, що Тарасюк заявив, що "Віктор Янукович розкрутив потужний антинатівський сентимент на сході і півдні України, і саме з огляду на це, нова українська влада муситиме протидіяти цим настроям, надаючи правдиву інформацію стосовно північно-атлантичного альянсу, його цілей та завдань".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування