Віце-президент Європарламенту: для вступу в ЄС Україні знадобиться 7-21 років

Четвер, 30 грудня 2004, 13:08
Віце-президент Європейського парламенту Яцек Саріуш-Вольський вважає, що Євросоюз має надати Україні статус асоційованого членства, і оцінює можливість вступу нашої країни в ЄС у строк від 7 до 2l років.

Про це він сказав в інтерв'ю газеті "День", опублікованому у четвер.

За словами Саріуша-Вольського, члени делегації Європарламенту (зі спостереження за президентськими виборами в Україні), яку він очолював, "одностайно переконані, що Україні необхідно запропонувати певний підвищений статус співпраці порівнянно з тим, що запропоновано на сьогодні, — а саме, статус сусідства та План дій".

Він повідомив, що саме з таким проханням делегація звернеться до всіх парламентів Євросоюзу. "Ми не можемо гарантувати швидких і великих результатів. Але те, що пропонувалося, й те, відносно чого проводилися переговори при уряді Віктора Януковича, більше не може бути достатнім для вільної України", - зазначив він.

"Моє особисте бачення: Україні потрібно щонайменше запропонувати такий же статус, як і західним балканським країнам. Цей статус передбачає Угоду про асоціацію. Звичайно, за умови, що Україна виявить таке бажання", - вважає віце-президент Європарламенту.

"Я б хотів, аби Україна не сприймала нинішню реакцію ЄС як нагороду… Все те, що робить міжнародна спільнота, й те, що робить ЄС, є наслідком дій України, а не якоюсь нагородою", - додав він.

Саріуш-Вольський підкреслив, що "кожна європейська країна, яка є вільною й демократичною, може належати до ЄС". "Це принцип Євросоюзу. Україна матиме можливість ним скористатися", - сказав він.

При цьому він підкреслив, що "багато залежить від українців". "Я вважаю, що після початку переговорів із Туреччиною про приєднання до ЄС було б нормальним і логічним, аби ЄС відкрив свої двері для Киева", - додав політик.

Саріуш-Вольський не вважає, що ЄС може відмовити Україні в членстві через інтереси Росії.

"У ЄС є багато різних думок. Загальновідомо, що рішення в Євросоюзі приймається більшістю. Але свободу та європейські цінності не можна продавати за газ і нафту", - сказав він.

Разом з тим, за словами віце-президента Європарламенту, розраховуючи на підтримку Євросоюзу, Україна "не може розраховувати на негайне членство в ЄС". "Для цього потрібен час, це повинно статися згодом як наслідок тих змін, які відбуваються, й ще мають відбутися", - додав Саріуш-Вольский.

"У мене є власний досвід того, як Польща стукала в двері Євросоюзу. Нам знадобилося 15 років, аби переконати наших друзів", - пригадує він історію вступу власної країни в ЄС.

"У 1989 році ми задекларували своє прагнення про вступ до ЄС. У 1993 році ми отримали у Копенгагені відповідь. Що стосується нашої Угоди про асоціацію, то ми отримали її без прямої згадки про членство. Відповідь полягала в тому, аби ми виявили терпіння та продемонстрували свою готовність кропіткою роботою. Ми мали довести своє бажання не лозунгами, а фактами в реформуванні економіки й политики", - розповів Саріуш-Вольський.

За його словами, коли він читає або чує про європейські прагнення України, то у нього "з’являється відчуття дежа вю". "Мені це нагадує мою власну діяльність і думки на початку 1990-х років, коли Польща стукала у двері Євросоюзу. Це дуже схоже. Тому, знаючи, що відбулося пізніше, я все більше й більше хотів би заохочувати Украину", - сказав віце президент ЄП.

Він порадив не звертати уваги "на те, що дехто, можливо, не зрозумів, про що насправді свідчить розвиток історії". "Політика — це мистецтво переконування. Ви переконували свій народ — і ви досягнули змін. Таким чином, у вас є можливість переконати й інші європейські народи. Просто доведіть це", - закликав Саріуш-Вольський.

Щодо строків вступу в ЄС, на які може розраховувати Україна, віце-президент Європарламенту повідомив, що "ЄС розглядає можливість членства в рамках семирічного періоду".

"Я б сказав, що сім років для України — надзвичайно оптимістичний сценарій. 14 років — досить реалістичний. 21 рік — досить песимістичний", - зазначив Саріуш-Вольський.

"Я сам звертався із запитанням про строки вступу Польщі до ЄС упродовж десяти років. І не отримував жодної відповіді. Ми не розчаровувалися, коли нам постійно казали: ні, ні, ні... Гадаю, Україна може вступити до ЄС не за довший строк, аніж Польща. І дай Боже, щоб Україні вдалося зробити це швидше", - сказав європолітик.

Яцек Еміль Саріуш-Вольський - віце-президент Європейського парламенту, очолював делегацію Європарламенту під час спостереження за президентськими виборами в Україні. Професор. Обіймав посаду міністра євроінтеграції Польщі у 1991-1996, 2000-2001 роках, з 1999 по 2001 рік був головним радником прем’єр-міністра з питань європейської інтеграції.

"Українська правда"




Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування