ЦВК відмовив Януковичу за всіма 27 томами скарг

Четвер, 30 грудня 2004, 18:37
Центральна виборча комісія не задовольнила скаргу кандидата в президенти Віктора Януковича, у якій він просив визнати, що масові порушення, допущені під час повторного голосування 26 грудня, унеможливлюють встановлення достовірного волевиявлення громадян.

Таке рішення було ухвалене на засіданні ЦВК у четвер.

Як повідомив заступник голови ЦВК Марина Ставнійчук, до Центвиборчкому 28 грудня надійшла скарга кандидата в президенти Януковича на діяльність і бездіяльність всіх 225-ти територіальних виборчих комісій щодо встановлення результатів волевиявлення громадян на повторному голосуванні 26 грудня.

Кандидат просив визнати неправомірними дії тервиборчкомів по встановленню результатів повторного голосування, а також їхню бездіяльність у зв'язку з недачею оцінки масових порушень, допущених на повторному голосуванні.

Янукович також просив визнати, що наведені в скарзі факти порушень унеможливлюють достовірне встановлення результатів виборів у всіх 225 територіальних округах.

Крім того, він просив визнати наявність масових порушень при повторних виборах, які ставлять під сумнів результати волевиявлення виборців. У скарзі відзначається, що протоколи тервиборчкомів є нелегітимною підставою для встановлення результатів повторних виборів в єдиному загальнодержавному окрузі.

За словами Ставнійчук, скарга Януковича складається з 18 сторінок, 13 з яких займає перелік адрес територіальних комісій.

Крім того, до скарги додається 27 томів матеріалів у вигляді актів і заяв про порушення. Зокрема, сказала Ставнійчук, 5 томів з 27 становлять вирізки з газет, а також роздруківки з інтернет видань.

У скарзі мова йде про порушення, які стосуються всіх стадій проведення повторного голосування. Зокрема, мова йде про порушення при складанні списків виборців, при виготовленні й видачі бюлетенів і відкріпних талонів безпосередньо під час голосування, при підрахунку голосів.

Крім того, у скарзі вказується на порушення, пов'язані з голосуванням вдома.

У рішенні ЦВК вказується, що частина положень скарги стосується порушень, які були допущені до дня голосування, такі скарги мали бути подані до 24.00 до дня голосування. У цьому зв'язку ці положення скарги не підлягають розгляду у зв'язку з порушенням строків.

Крім того, частина положень скарги стосується діяльності й бездіяльності безпосередньо Центвиборчкому. Разом з тим, ЦВК не може розглядати скарги на саму комісію, відзначається у постанові.

У скарзі мова також йде про порушення з боку органів місцевої влади. Разом з тим такі порушення підлягають оскарженню у місцевому суді.

ЦВК, розглянувши матеріали скарги, встановила, що в ній не зазначені конкретні обставини порушень, а також не надані конкретні докази таких порушень.

Центвиборчком не знайшов підтвердження заяви Януковича про неможливість встановлення результатів на основі протоколів всіх 225 тервиборчкомів.

ЦВК також не знайшов підстави для рішення про наявність масових порушень закону про вибори президента, які унеможливлюють встановлення результатів голосування 26 грудня, як у межах кожного з 225 тервиборчкома, в окремому закордонному окрузі, так і в єдиному загальнодержавному окрузі.

Разом з тим у ході розгляду скарги вповноважений представник у ЦВК кандидата в президенти Януковича Нестор Шуфрич заявив, що в цей час у секретаріаті ЦВК реєструється ще одна скарга "з уточненими вимогами", до якої додається 96 томів матеріалів, заяв, актів.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування