Навколо Ющенка і Саакашвілі сутінки

П'ятниця, 31 грудня 2004, 10:24
Переголосування на виборах 26 грудня є перемогою громадянського суспільства і свідчить про прощання України з радянським минулим. Але тепер на демократичних лідерах лежить додатковий тягар відповідальності.

Про це сказала в інтерв'ю Бі-Бі-Сі виконавчий директор відділу Європи та Середньої Азії міжнародної правозахисної організації "Х'юман Райтс Вотч" Рейчел Денбер.

"Вже сам факт того, що відбулися нові вибори 26 грудня, є перемогою громадянського суспільства… Це не вперше, коли вибори були спочатку зманіпульовані чи вкрадені в Україні, але це вперше, коли були проведені нові вибори внаслідок дій громадськості", - сказала Денбер.

"Це досить драматичне розставання України з її радянським минулим, і це дає підстави новому українському урядові серйозно просунутись вперед в плані забезпеченням прав людини та створення громадянського суспільства", - додала вона.

Денбер також вважає, що окрім України та Грузії, ситуація з правами людини та демократією на пострадянському просторі є не дуже оптимістичною.

"Я думаю, що картина є дуже похмурою. Це не означає, що вона не може змінитися", - сказала вона.

"Це накладає додатковий тягар на таких людей як Ющенко та Саакашвілі, бо вони мають дотримуватися своїх обіцянок в плані демократії та поваги до прав людини, бо люди мають великі очікування щодо цих постреволюційних урядів", сказала Денбер.

"Це накладає додаткову відповідальність - і не лише перед власними народами, але й народами інших пострадянських країн, які не мають лідерів-демократів, але сподіваються на зміни і у себе", - додала вона.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування