КУЧМА ВИВОДИТЬ ВІЙСЬКА З ІРАКУ, життя солдатів коштує 105 тисяч

Неділя, 9 січня 2005, 23:00
Президент України поставив завдання Міністру оборони України і Міністру закордонних справ України "невідкладно приступити до планування виводу українського контингенту з Іраку в першій половині поточного року".

Про це заявив після наради у президента міністр оборони Олександр Кузьмук, повідомляє прес-служба президента.

"Вивід українських військ може бути здійснено протягом березня-квітня - 72 батальйон із району Ес-Сувейри, решту частин протягом двох-трьох місяців", - сказав Кузьмук.

У цьому зв`язку він нагадав, що поступове скорочення українського миротворчого контингенту в Іраку передбачено Указом президента на підставі рішення Ради Національної безпеки і оборони від 28 вересня 2004 року.

Він також підкреслив, що ситуація в Іраку має стійку тенденцію до загострення.

У нараді у президента також взяли участь віце-прем'єр-міністр Дмитро Табачник, міністр закордонних справ Костянтин Грищенко, секретар Ради національної безпеки і оборони України Володимир Радченко.

***

Основною причиною вибуху в Іраку, що призвів до загибелі 8 і поранення 6 українських миротворців, виконуючий обов'язки командувача Сухопутних військ Збройних Сил України генерал-лейтенант Володимир Можаровський вважає "завчасно сплановану акцію".

Як передає кореспондент УНІАН, про це він заявив у понеділок під час брифінгу, присвяченому трагедії, що сталася в неділю в Іраку.

Як зазначив Можаровський, після вивчення місця трагедії серед осколків було знайдено окремі елементи, що належать до підривного пристрою.

Окрім того, є свідки, які бачили, приблизно, за 2 км від місця знешкодження боєприпасів автомобіль, звідки велося спостереження за діями миротворців 9 січня. Перед вибухом це авто на великий швидкості залишило місце свого спостереження. А згодом саме там було виявлено бойовий фугас.

Відповідаючи на запитання журналістів, Можаровський також не виключив того, що в одну з авіаційних бомб або артилерійський боєприпас міг бути вмонтований керований радіопристрій. Крім того, він зазначив, що за день до вибуху авіаційні бомби "фактично добу після їх виявлення знаходилися під охороною місцевої поліції".

Водночас, як сказав Можаровський, розслідування триває і розглядаються й інші можливі причини, що призвели до трагедії. Зокрема, людський фактор і можливі помилки в поводженні з вибухівкою.

Можарський також повідомив, що родини загиблих в Іраку українських миротворців у найкоротші терміни будуть забезпечені житлом та отримають компенсації у розмірі 105 тисяч доларів США.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...