Інавгурація Ющенка буде в неділю або понеділок, на ній не буде Путіна?

Неділя, 9 січня 2005, 23:00
Голова Верховної Ради Володимир Литвин вважає, що кандидатура нового прем'єр-міністра повинна бути затверджена нинішнім складом парламенту і не пізніше наступного тижня.

"Ми просто приречені цим складом парламенту затвердити нового прем'єра. Іншого нам просто не дано", - сказав спікер журналістам у понеділок.

Відповідаючи на питання про те, у кого найбільше шансів очолити новий Кабмін, Литвин сказав: "Я думаю, що кредит довіри до нового президента буде настільки великим, що кандидатуру, яку він запропонує, Верховна Рада підтримає", причому, не менш ніж 250 голосами.

Литвин також сказав, що в прийдешній четвер Рада може ухвалити рішення про продовження нинішньої сесії на кілька днів. Він не виключив, що в неділю може бути проведене урочисте засідання для інавгурації нового президента.

Разом з тим, спікер відзначив, що це залежить не від парламенту, а від Центвиборчкому і найбільше - від Верховного суду, оскільки, як очікується, у Верховному суді будуть оскаржені офіційні підсумки виборів.

Литвин також відзначив, що пленарні засідання потрібно буде продовжити, як мінімум, на 2 дні, оскільки один з них треба відвести для урочистого засідання, а інший - для призначення прем'єра.

Відповідно до графіка, закриття сесії мало відбутися 14 січня, у п'ятницю.

Відповідаючи на питання, чи будуть на церемонії інавгурації присутні глави інших держав, Литвин сказав, що з цим питанням визначиться новий президент. Спікер повідомив, що на церемонії буде голова Держдуми Росії Борис Гризлов.

"Російська сторона налаштована працювати з людиною, на яку вказав перст українського народу", - сказав Литвин, відзначивши, що, на його думку, після оголошення офіційних підсумків виборів буде офіційне поздоровлення новому президентові і запрошення відвідати Москву з візитом.

Спікер відзначив, що в Росії "панує доброзичливий, прагматичний настрій на співробітництво, що було б вигідно в економічному, політичному плані, і Україні, і Росії".

Литвин перебував у Москві 6-7 січня. У ході візиту він зустрічався з керівництвом цієї країни, у тому числі, із президентом Володимиром Путіним, повідомляє Інтерфакс-Україна.

***

Водночас, за прогнозом нардепа від блоку "Наша Україна" Юрія Павленка, інавгурація президента України може відбутися через тиждень.

Депутат прогнозує цивілізовану передачу влади від Кучми Ющенкові. Попри інтригуючий перебіг виборів жодних несподіванок Павленко вже не очікує. На церемонію інавгурації до Києва має приїхати чимало поважних світових лідерів.

"Сам процес інавгурації у цей день будуть транслювати всі провідні світові канали. Тому відбудеться цивілізована передача влади від одного президента до іншого, як це визначено Конституцією", - сказав Павленко.

За його словами, у разі, якщо ЦВК оголосить результат виборів у понеділок, є сім днів для оскарження цього рішення. Павленко нагадав, що новообраний президент складає присягу перед Верховною Радою, і тому потрібно продовжити роботу законодавчого органу ще на тиждень, повідомляє Німецька хвиля

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
03:19
Шмигаль у США: Нас запевнили в підтримці законопроєктів
03:14
США наклали вето на прийняття Палестини до Радбезу ООН
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
оновлюєтьсяЗагроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
Усі новини...