ЯНУКОВИЧ НІКОЛИ НЕ ВИЗНАЄ ПЕРЕМОГУ ЮЩЕНКА

Вівторок, 11 січня 2005, 10:50
Кандидат у президенти України Віктор Янукович заявляє, що ніколи не погодиться з результатами повторного голосування 26 грудня й має намір оскаржити їх у Верховному Суді України, а якщо скаргу не буде задоволено українським судом, - звернутися в Європейський суд з прав людини.

Таку позицію Янукович заявив у вівторок в Києві на прес-конференції.

Перед початком прес-конференціъ кандидат у президенти зачитав текст звернення до співвітчизників, у якому, зокрема, заявив, що переголосування 26 грудня підтвердило результат, отриманий у другому турі.

За його словами, 2 млн. голосів різниці між ним і його опонентом Віктором Ющенком є наслідком прийнятого Верховною Радою закону, "який суперечить Конституції України" (закон про застосування закону про вибори в частині голосування інвалідів 26 грудня 2004 року).

Янукович заявив, що даний закон став не тільки причиною того, що значна частина громадян України - хворих і немічних - не мала можливості йти на виборчі дільниці й проголосувати, але також причиною смерті дев'яти громадян України.

"Хто сьогодні відповість за їхню смерть? Ті, хто приймав закон, чи Центральна виборча комісія?", - риторично запитав кандидат у президенти.

Янукович вважає, що Центвиборчком фактично не виконав рішення Конституційного Суду, котрий визнав неконституційною норму закону, що не давала "мільйонам людей взяти участь у голосуванні на президентських виборах".

"Таким чином, повторюю: незважаючи на великий тиск на виборців і використання проти нас всіх форм адмінресурсу, ми підтвердили результати другого туру виборів. Все це спростовує ті інсинуації про нібито масові фальсифікації, які мали місце в другому турі виборів.

Переголосування показало, що, незважаючи на весь адмінресурс, який було кинуто проти нас, ми боролися чесно й відкрито, на відміну від наших опонентів", - заявив Янукович.

У зв'язку з цим кандидат у президенти зазначив, що його команда не визнає легітимності даних виборів і легітимності новообраного президента, якого "було обрано неконституційний способом".

"Я закликаю Верховний Суд розглянути нашу скаргу прозоро, за участю засобів масової інформації в прямому теле- й радіоефірі і прийняти не політичне, а винятково правове рішення", - підкреслив він.

В ході прес-конференції кандидат у президенти повідомив, що в цей час уже сформовано юридичну групу, до складу якої ввійшли адвокати швейцарської компанії й п'ять народних депутатів.

Відповідаючи на запитання журналістів про можливий розвиток подій у випадку, якщо Верховний Суд задовольнить скаргу кандидата у президенти, Янукович сказав: "Якщо суд задовольнить скаргу - подальші дії повинні бути в правовому полі, відповідно до закону. Якщо суд не задовольнить нашу скаргу, ми вважаємо, що можемо діяти в рамках законодавства - звернемося до Європейського суду".

"Ми ніколи не погодимося з результатами виборів так званого третього туру", - заявив він.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування