США хочуть, щоб українців з Іраку забрав Ющенко, а не Кучма

Вівторок, 11 січня 2005, 11:19
Верховна Рада прийняла постанову, що пропонує президентові негайно відкликати миротворців з Іраку.

За постанову проголосували 308 депутатів. Проект постанови внесено лідером фракції Компартії Петром Симоненком.

Постанова рекомендує у зв’язку "із небезпечним загостренням військово-політичної обстановки в Республіці Ірак, наявністю жертв серед українських миротворців вважати подальше перебування в цій країні підрозділів Збройних Сил України недоцільним".

Президенту України пропонується вжити невідкладних заходів до виконання Постанови Верховної Ради від 3 грудня 2004 року про відкликання миротворчого контингенту з Іраку і "негайно відкликати український миротворчий контингент з Республіки Ірак".

Контроль за виконанням цієї постанови покладено на заступника голови Верховної Ради Олександра Зінченка.

Тим часом, представник Держдепартаменту США Адам Ерелі вважає, що рішення про виведення українського миротворчого контингенту з Іраку має приймати новий президент України і новий уряд, а не Леонід Кучма.

З такою заявою у понеділок на брифінгу для преси він виступив, повідомляє УНІАН з посиланням на Лента.ру.

"США розраховують, що будь-які зміни, що стосуються українського контингенту, будуть зваженими, і вироблятимуться в процесі тісних консультацій з коаліційними силами", - цитує представника держдепартаменту AFP.

Разом з тим, зазначив Ерелі, адміністрації Джорджа Буша відомо, що Віктор Ющенко також висловлюється за негайне виведення українських військ з Іраку.

Як відомо, 10 січня Кучма зобов'язав міністра закордонних справ Костянтина Грищенка і міністра оборони Олександра Кузьмука негайно розпочати підготовку до виведення українських військ з Іраку. Згідно з розпорядженням Кучми, війська мають бути виведені в першій половині 2005 року.

9 січня 2005 року в Іраку загинули вісім українських військовослужбовців.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування