Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Рибачук очолить урядовий комітет євроінтеграції

Вівторок, 11 січня 2005, 14:05
У новому уряді нинішній керівник офісу Віктора Ющенка народний депутат Олег Рибачук очолить комітет, який відповідатиме за питання європейської інтеграції.

Про це Рибачук сказав в інтерв'ю газеті "Столичные новости".

Як повідомив Рибачук, "за аналогією з країнами, які нещодавно приєдналися до ЄС, в Україні буде створено структуру, яка виконувала функції локомотива в країнах, які стали нещодавно членами Євросоюзу, - Комітет євроінтеграції".

На думку Рибачука, за відправну точку треба взяти заяву Ющенка про те, що головна його мета як президента - забезпечити повне членство України в Європейському Союзі.

"Тому структура уряду має бути підпорядкована вирішенню цього надзавдання. Кожен день роботи нового Кабінету Міністрів повинен наближати Україну до реалізації даної мети. Цьому буде підпорядковане все: пріоритети міністерств, їхня діяльність", - сказав Рибачук.

За його словами, командою Ющенка "розписані завдання не тільки на перші 100 днів президентства, але й на більш віддалену перспективу". "Віктор Ющенко вже підписав всі необхідні документи, щоб практично з перших хвилин після інавгурації країна жила в зовсім новому ритмі", - додав Рибачук.

Як повідомив Рибачук, "зараз є можливість підготувати близько 200 українських чиновників до круглого столу зі східноєвропейськими колегами, які пройшли шлях інтеграції, щоб краще зрозуміти свої завдання".

Однозначно відкинувши розгляд своєї кандидатури в якості одного із претендентів на пост прем'єр-міністра, він заявив: "Я зараз буду займатися проблемою євроінтеграції, очолю названий раніше комітет".

За його словами, ця посада "приблизно відповідає статусу віце-прем'єра". В той же час у прем'єр-міністра "у нинішній ситуації", за словами Рибачука, "будуть трохи інші функції: він повинен більше уваги приділяти внутрішнім справам".

На думку Рибачука, що стосується прем'єра, "це, по-перше, має бути неконфліктна фігура, по-друге, не заполітизована..., а по-третє, він повинен бути технократом".

Рибачук також підкреслив, що Україна матиме "особливі відносини з Росією, які були б вигідні і Росії, і Україні", і ще раз підтвердив, що "перший візит президента Ющенка буде зроблено в Москву".

При цьому на питання про те, як у логіку євроінтеграції вписуються створені за останні десятиліття такі структури як СНД, Євразійський економічний союз, ЄЕП, ГУУАМ, Рибачук відповів:

"Ставлення до цих організацій має визначатися з нашого головного завдання — інтеграції в європейські структури. Усе, що сприяє цьому, попутно розвиваючи дво- і багатосторонні відносини на пострадянському просторі, буде підтримане".

У той же час, за його словами, "підлягає перегляду те, що суперечить виконанню надзавдання".

"Зокрема, я вже неодноразово казав, що як член україно-російської парламентської групи жодного разу не бачив ні цифр, ні розрахунків, які б переконували, що, приміром, ЄЕП - структура, вигідна для України", - підкреслив Рибачук.

"Ми не проти регіональних союзів, але не будемо лукавити: проводити політику багатовекторності тільки заради самого процесу - хіба це продуктивно?" - додав він.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...