В Киргизії у передвиборчій гарячці розпізнали симптоми "жовтої чуми"

Вівторок, 11 січня 2005, 20:03
Президент Киргизії Аскар Акаєв закликав населення республіки повсюдно протистояти провокаторам й експортерам "оксамитових революцій".

Про це йдеться у розповсюдженому в вівторок зверненні керівника киргизької держави до народу, парламенту, уряду, представників міжнародних організацій, акредитованих у країні дипломатів і журналістів, повідомляє ІА "Новости-Украина".

"2005-й - це рік виборів, і вже стало зрозумулим, що республіка стає величезним полем діяльності різних політичних й довколаполітичних сил. Рік може стати благодатним і для провокаторів різних мастей. Найнебезпечніше, що у них тепер з'явилися кваліфіковані тренери, які навчилися із провокацій робити різних кольорів революції", - сказав президент.

За словами Акаєва, особи, що намагаються організувати в Киргизії "оксамитову революцію", "одержали замовлення на громадський скандал".

"Революційний угар затьмарив їхній розум, і тепер ніхто з них не обтяжує себе читанням законів і Кодексу про вибори", - зазначив президент Киргизії, коментуючи дії опозиції, яка організувала на площі в будинку парламенту республіки чотириденний пікет з вимогою надати право балотуватися в депутати послам, що виконували останніми роками свої обов'язки за кордоном.

"В Бішкеку зареєстровано всього три кандидати в депутати, але людей уже намагаються заразити жовтою чумою з коричневим відтінком", - продовжив Акаєв.

Як відзначив президент, люди, які ще вчора переконували його тримати курс на стабільність і непорушність законів, зараз намагаються за допомогою пікетників тиснути на державні органи влади й Центвиборчком.

"Вони хочуть відкинути всі закони, щоб жити під диктовку купки провокаторів", - сказав глава держави.

За повідомленням інформагентства, пікетники були одягнені в шарфи й хустки жовтого кольору.

Відповідно до законодавства республіки, зараз виставляти свою кандидатуру можуть лише громадяни, що прожили останні 5 років у країні. Із цієї причини вже було відмовлено в реєстрації декільком претендентам на місце в парламенті. Опозиція сприйняла відмову як незаконну й організувала пікети.

Разом з тим, у вівторок лідери п'яти опозиційних партій прийняли рішення призупинити акцію протесту до 17 січня, коли парламент розгляне дане питання. Із площі перед будинком парламенту забрали армійські намети, пікетники розійшлися по будинках. Знято міліцейське очеплення.

Парламентські вибори в Киргизії відбудуться 27 лютого.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування