Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Янукович боїться підступів США

Середа, 12 січня 2005, 13:40
Кандидат у президенти Віктор Янукович вважає, що заяви американських чиновників у відповідь на рішення Верховної Ради про виведення українських військ з Іраку можуть призвести до затягування строків перебування українських військових у цій країні.

Про це ЛIгабiзнесIнформ повідомили в прес-службі штабу Януковича.

Янукович висловив сумнів, що ці висловлення є інструкціями Віктору Ющенку, якого "американська сторона активно підтримувала на виборах".

"Мене в цьому питанні хвилює інше - подібні заяви можуть призвести до затягування строків перебування українських військових в Іраку. А це означатиме, що ми не захищені від нових трагедій, від нових смертей наших солдатів й офіцерів, які там перебувають", - відзначив він.

За словами Януковича, "сьогодні кожному ясно - війна в Іраку - конфлікт, якому не видно кінця. І якщо ще кілька місяців тому була якась надія на стабілізацію в цій країні, то сьогодні зрозуміло - криваві події можуть бути розтягнуті на невизначений час".

"Чи можемо ми сьогодні гарантувати, що це не породить цілого покоління покалічених морально й фізично чоловіків, так, як це було в історії з афганською війною?", - запитав він.

"Хто буде годувати українських сиріт, утішати вдів, матерів, які втратили синів? Чи не трапиться, як з інвалідами-афганцями, яким і зараз не раз доводиться чути, коли вони звертаються по допомогу: "Ми вас туди не посилали", - відзначив Янукович.

За словами Януковича, у свій час він "багато зусиль доклав для соціального захисту військовослужбовців".

"Ми домоглися, щоб українські військові в Іраку одержали статус учасника війни. Це дасть хоча б якийсь захист їм й їхнім родинам", - сказав екс-прем'єр, додавши, що й далі буде відстоювати їхні інтереси.

Янукович виразив співчуття із приводу загибелі українських військових в Іраку й відзначив, що це "привід для того, щоб говорити про відповідальність політиків за затягування процесу виведення нашого контингенту з Іраку".

"Я закликаю політиків піднятися над амбіціями, над вузьким інтересом за всяку ціну прийти до влади, і подумати про людей, про тих же українців, яким давалися на площах такі квітчасті й такі багатослівні обіцянки", - відзначив Янукович.

Як відомо, у вівторок парламент України ухвалив вже другу постанову про негайне виведення українського контингенка з Іраку.

У той же час представник Держдепартаменту США Адам Ерелі висловився за те, що рішення про виведення українського контингенту з Іраку повинен приймати новий президент України й новий уряд.

Цю заяву повторив інший високопоставлений американський чиновник - Ричард Баучер, який підкреслив, що у Вашингтоні очікують, що нова влада України буде консультуватися зі США з питань виведення українських військових з Іраку.

Баучер також підкреслив, що резолюція Верховної Ради не є обов'язковою.

Читайте також:

Буш хоче, щоб Ющенко поговорив з ним

США хочуть, щоб українців з Іраку забрав Ющенко, а не Кучма

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування