Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кузьмук писав Кучмі про Ірак перед загибеллю солдатів

Середа, 12 січня 2005, 17:40
Виконуючий обов'язки міністра оборони України Олександр Кузьмук заявляє, що Україна готова повністю вивести українських миротворців з Іраку до 30 червня нинішнього року.

Про це міністр повідомив у середу журналістам після завершення прощальної церемонії з загиблими від вибуху в Іраку миротворцями, тіла яких сьогодні було доставлено до України.

Кузьмук повідомив, що після завершення відрядження до Іраку, де він провів зустрічі з командуванням Багатонаціональних сил, національних контингентів, міністром оборони Іраку, на ім'я президента України ним було подано рапорт про вивід українських миротворців у першій половині поточного року.

За словами в.о. міністра, після проведення консультацій та узгодження дій з союзниками по коаліції щодо порядку виведення українських миротворців, визначення матеріальних засобів, підготовки районів передислокації, відбудеться виведення українського миротворчого контингенту з Іраку у повному складі.

Кузьмук нагадав, що виведення українських військ розпочнеться із району Ес-Сувейри, де розташований 72 окремий механізований батальйон 7-ї окремої механізованої бригади Збройних сил України.

До квітня поточного року відбудеться завершення підготовки батальйону національної гвардії Іраку і передача йому зони відповідальності українських миротворців. За його словами, заплановано, що у квітні весь особовий склад батальйону повернеться на Батьківщину. "До 30 червня до України прибуде й решта бригади", - зазначив Кузьмук.

Кузьмук також вказав, що ще 28 вересня 2004 року під час засідання Ради національної безпеки і оборони України за його ініціативою було запропоновано поетапне виведення українських миротворців з Іраку.

Згодом на підставі рішення РНБОУ президент України Леонід Кучма підписав Указ про поступове скорочення українського миротворчого контингенту в Іраку.

Як відомо, 9 січня 2005 р. в Іраку внаслідок вибуху бомби загинули 8 українських миротворців, 6 – дістали поранення.

Один з поранених миротворців пізніше помер у лікарні. 11 січня 2005 р. Верховна Рада України підтвердила свою постанову від 3 грудня 2004 року "Про відкликання миротворчого контингенту України, направленого для участі у міжнародній операції в Республіці Ірак" і заявила про вимогу негайно відкликати українських військовослужбовців з Іраку.

10 січня 2005 р. Кучма доручив в.о. міністру оборони України і в.о. міністру закордонних справ України Костянтину Грищенку "невідкладно приступити до планування виводу українського контингенту з Іраку в першій половині поточного року".

УНІАН

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування