ВАСИЛЬЄВ ЗМУШУВАВ СВОГО ЗАСТУПНИКА ПОРУШИТИ СПРАВУ ПРОТИ ЮЩЕНКА

Середа, 12 січня 2005, 18:26
Заступник генпрокурора Микола Голомша заявляє про те, що колишній генпрокурор Геннадій Васильєв звільнив його за відмову порушити кримінальну справу щодо Віктора Ющенка і Юлії Тимошенко.

Про це заступник генпрокурора повідомив у середу в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

"Між нами розгорівся конфлікт на ґрунті того, що 25 листопада Васильєв дав мені команду про порушення кримінальної справи щодо Ющенка й Тимошенко за захоплення державної влади. Я, обґрунтувавши свою позицію, сказав, що не бачу підстав для порушення кримінальної справи", - відзначив Голомша.

"Я сказав, що немає матеріалів, немає жодних даних, які вказували б на ознаки злочинів ст. 109 у діях Ющенка й Тимошенко. Тоді генпрокурор сказав мені винести постанову СБУ й МВС про недопущення блокування Кабінету міністрів й адміністрації президента", - додав він.

"Але на якій підставі, коли в мене немає кримінальної справи, коли ці підрозділи мені не підконтрольні? Не було підстав. Люди вийшли на вулицю, тому що вони вважають, що їхні виборчі права були порушені", - сказав Голомша.

Саме це, за словами заступника генпрокурора, стало причиною того, що Васильєв обвинуватив Голомшу в невиконанні вказівок.

"У зв'язку із цим я написав рапорт, тому що не був згоден з позицією генпрокурора", - сказав співрозмовник агентства.

Він підкреслив, що "у комп'ютері залишилися проекти документів - це постанова про порушення кримінальної справи за заклики до повалення державного ладу".

Як повідомлялося, Голомша був звільнений 29 листопада. Генпрокурор Васильєв заявив, що однією із причин звільнення Голомши стало те, що він не зміг дати правову оцінку подіям, які відбуваються в Україні.

За словами Голомши, на його звернення з рапортом про вказівку заступникам генпрокурора й керівникам структурних підрозділів про надання йому матеріалів для ухвалення рішення про прояв сепаратизму й фальсифікації виборів, генпрокурор відмовив йому.

Тому Голомші, за його словами, довелося самому звертатися до зазначених керівників і заступників МВС і СБУ. Все це відбувалося вже після написання рапорту про звільнення, але до прийняття по ньому рішення.

Крім того, Голомша підкреслив, що обвинувачення Васильєва в "політичній заангажованості", не належним чином організованому розслідуванні справи про вбивство журналістів Георгія Гонгадзе й Ігоря Александрова" абсолютно безпідставні".

Заступник генпрокурора підкреслив, що справу по вбивству Гонгадзе він безпосередньо не розслідував. Його розслідувала й розслідує слідчо-оперативна група, очолювана слідчим з особливо важливих справ, до яких з боку генпрокурора не було претензій із приводу розслідування справи.

*****

Голомша також назвав "поспішним" ініційоване екс-генпрокурором Васильєвим закриття кримінальної справи за фактом отруєння Ющенка.

За його словами, справа була закрита у той час, коли в Австрії ще розглядалися клопотання генпрокуратури.

"Вважаю, що відновлення слідства правильне", - сказав він, відзначивши при цьому, що складно визначити часовими рамками розкриття "цієї складної справи".

"Має бути повне, об'єктивне розслідування справи. Можна здогадуватися, знати, але необхідні докази. Слідство має розставити крапки над "і" . Це не мої теми, це тема іншого заступника, - додав Голомша.

Як повідомлялося, Генпрокуратура 11 грудня скасувала постанову про закриття кримінальної справи у зв'язку з отруєнням Ющенко, справа була відновлена після вступу на посаду святослава Піскуна.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування