Американці ставлять Україні умови для дружби, українці теж

Середа, 12 січня 2005, 20:27
Посол США в Україні Джон Гербст сподівається, що після визначення остаточних підсумків виборів відносини двох країн покращаться, а якщо новий уряд "упорядкує" обстановку в країні, можна буде очікувати припливу нових інвестицій від американських інвесторів.

"Якщо новий уряд збирається привести ситуацію в порядок, я впевнений, що буде нормальний потік капіталів із заходу, включаючи й США", - сказав Гербст журналістам під час телевізійного мосту між народними депутатами України й членами американського конгресу.

"Я очікую корінного поліпшення в наших взаєминах у результаті більш менш чесних виборів", - підкреслив дипломат.

Відповідаючи на запитання про те, хто приїде від США на інавгурацію нового українського президента, Гербст відзначив, що спочатку потрібно довідатися дату цієї церемонії. Посол відзначив, що інаугурації президентів США й України відбуваються майже одночасно.

Відповідаючи на запитання про виведення українських миротворців з Іраку, Гербст підкреслив, що США високо цінують участь України в миротворчій операції в цій країні.

Під час телемосту низка українських парламентаріїв підкреслювали необхідність співробітництва зі США на шляху вступу України до СОТ і ЄС.

Зокрема, Богдан Губський (фракція "Єдина Україна") запропонував розробити довгострокову стратегію про те, щоб спільними силами сприяти вступу України в низку міжнародних організацій.

Народний депутат Юрій Павленко (фракція "Наша Україна") відзначив, що доказом того, що США готові співробітничати з новою українською владою, має стати скасування поправки Джексона-Венніка щодо України.

Представники конгресу США, зокрема, демократка Марсі Каптур, відзначила, що українське законодавство має гарантувати належний захист американським інвесторам.

Крім того, вона вважає, що питання вступу України до ЄС має розглядатися в аспекті того, наскільки законодавча й фінансова система України відповідає стандартам цієї організації.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування