Євросоюз простимулює Ющенка, як колись Путіна у зв’язку з Калінінградом

П'ятниця, 14 січня 2005, 09:20
Після голосування у Європарламенті надії України вступити до ЄС "отримали сильний стимул".

Про це пише британська газета Financial Times, яка нагадує, що напередодні 467 депутатів проголосували за "чіткий сигнал для України" про можливість вступу до ЄС.

"Хоча рішення Європейського парламенту ні до чого не зобов'язує, воно стало несподівано сильним схваленням прагнень України до членства у ЄС з боку єдиної асамблеї Євросоюзу, що обирається прямим голосуванням", - пише Financial Times.

"Досі це найчіткіший сигнал Києву, що двері ЄС для нього відкриті. 467 депутатів Європарламенту проти 19 проголосували за резолюцію, яка закликає надати Україні "чітку європейську перспективу з можливістю вступу України до ЄС".

"Ця резолюція має для України історичне значення. Вона показує, що дорога до ЄС відкрита", - сказав депутат Європарламенту від Польщі Броніслав Ґеремек.

Financial Times цитує радника Ющенка з питань закордонної політики Бориса Тарасюка, який назвав рішення Європарламенту проявом великої симпатії громадян і урядів демократичних держав до української Помаранчевої революції.

Financial Times протиставляє позиції Європейського парламенту і виконавчого органу ЄС - Європейської комісії, яка до перспективи членства України ставиться неохоче.

"Багато європейських дипломатів нарікають на "втому від розширення", що виникла після вступу до ЄС 10 нових країн у травні минулого року і рішення почати переговори про вступ із Туреччиною".

"Натомість, Європейська комісія готується засвідчити свою підтримку Ющенку тим, що планує вже невдовзі надати Україні статус держави з ринковою економікою. Статус буде надано умовно, щоби надіслати позитивний сигнал і дати Віктору Ющенку час на ухвалення законів, які б усунули останні непорозуміння з ЄС", - пише газета.

Financial Times цитує неназваного європейського дипломата і нагадує, що це не буде першим прикладом, коли Євросоюз використовує статус ринкової економіки в якості політичного жесту.

Росії такий статус надали 2002 року в межах угоди довкола Калінінградської області, яка стала російським анклавом на території розширеного ЄС.

Та все ж - завершує свою статтю Financial Times - Європейська комісія утримається від того, щоб відкрито називати Україну потенційним членом ЄС. Натомість, Україні буде запропоновано новий тип відносин по тому, як уряд досягне поступу реформ.

Європейські лідери на чолі з верховним уповноваженим із зовнішньої політики Хав'єром Соланою планують також висловити сильну підтримку панові Ющенку під час інавґурації.

Українська служба Бі-Бі-Сі


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News