Янукович боїться, що його не зроблять лідером опозиції

П'ятниця, 14 січня 2005, 11:14
Політолог Вадим Карасьов вважає скаргу Януковича до Верховного суду грою на зниження легітимності нового президента й гра на підвищення легітимності свого програшу.

"І, найголовніше, на мій погляд, - це створення умов для постійної політичної соціальної мобілізації прихильників, насамперед східних регіонів України", - сказав він у коментарі Центру політичних цінностей.

"Асиметричні технологічні асамблеї, пов'язані з формуванням наметового містечка в Донецьку фактично свідчать про те, що ставка на постійну політичну мобілізацію свого електорату розглядається як важливий ресурс закріплення Януковича в новій політичній системі", - зазначив Карасьов.

Також він розглядає скаргу як постійне заробляння очків у публічній сфері та присутність у телевізійній і новинній картинці.

Голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко серед причин назвав найперше психологічне й емоційне бажання дрібно насолити конкурентам.

Окрім того, він відзначив намагання зберегти обличчя перед парламентськими виборами.

Президент Центру соціальних досліджень "Софія" Андрій Єрмолаєв зазначив, що якби Янукович ще тиждень тому визнав би поразку, то "дуже вірогідно, що більша частина тих, хто підтримав його на виборах, почали б просто розчаровуватися".

Водночас керівник соціологічної служби Інституту стратегічних досліджень АНУ Віктор Небоженко вважає, що Янукович та його команда "насправді не знають, що робити в майбутньому, як перейти до активної ролі політичного опозиціонера".

"Крім того, я думаю, що сьогодні олігархічна опозиція, що формується до Ющенка, також не бачить у Януковичі свого лідера. І він теж це усвідомлює. Звідси це всіляке затягування часу й усіляка гра у вигляді кандидата в президенти.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування