Під час інавгурації Бушу влаштують помаранчеву революцію

Субота, 15 січня 2005, 10:47
Акції протесту у Вашингтоні під час інавгурації президента США Джорджа Буша будуть проводитися під помаранчевим кольором.

Про це в інтерв’ю радіо "Свобода" заявила прес-секретар Організації Вашингтонського Спротиву Лейсі Маколі.

За її словами, цей колір символізуватиме, що президентські вибори у США відбулися із такими ж масовими порушеннями, як і на виборах в Україні.

Вона також зазначила, що успіх української Помаранчевої революції надихає до дії протестувальників і у Сполучених Штатах, а тому веб-сайт організації вже зроблено із використанням цього кольору.

Вперше американські громадські активісти вирішили запозичити колір української революції під час акції 6 січня, яка проводилися поблизу Білого Дому та Капітолію.

Саме у цей день Конгрес США мав затвердити результати президентських виборів, в яких, за офіційним підрахунком, переміг чинний президент Джордж Буш.

Однак, багато противників президента вважають, що і останні вибори він виграв нечесно. Вони вказують, зокрема, на порушення під час виборів у штаті Огайо, який забезпечив Бушу загальнонаціональну перемогу.

Отже, ініціатори протесту проти фальсифікації американських виборів вирішили скористатися успішним досвідом українців. Тому у листівках, які поширювалися напередодні протестної акції, містився заклик: "Вдягайте помаранчеве!"

"Ми хотіли продемонструвати солідарність з українським народом. Українці успішно вимагали чесних виборів та демократії через мирні, ненасильницькі протести. І ми також вимагаємо чесних виборів та демократії. В нашій країні мали місце значні порушення виборчого процесу і наша влада фактично проігнорувала це", - пояснює речник громадського руху спротиву у Вашингтоні Лейсі Маколі.

Маколі вважає, що у своїй політиці американська влада продемонструвала подвійні стандарти. Адже, як каже вона, президент Буш вимагав від України чесних виборів, але не зміг забезпечити їх у власній державі.

Маколі вважає, що використання помаранчевого кольору під час протесту допомагає відзначити таку непослідовність американської адміністрації. На її думку, перший досвід помаранчевого протесту у Вашингтоні був успішним.

В той же час вона сумнівається, що інша особливість українського протесту - наметове містечко навряд чи з’явиться у центрі Вашингтона. За словами Маколі, американські протестувальники вдадуться до іншого методу.


"Ми не будемо використовувати намети, але учасники будуть блокувати вулиці своїми власними тілами. Вони лежатимуть посеред центральних вулиць, щоб їх перекрити. І ми очікуємо, що багато вулиць вдасться заблокувати таким чином", - зазначила вона.

Незважаючи на своє бажання оскаржити результати виборів, Маколі визнає, що Джордж Буш таки вже став президентом з правової точки зору. Протести, за її словами, символізують лише незгоду із чинною владою.

І вона обіцяє, що у найближчі 4 роки протестувальники не збираються заспокоюватися. А помаранчевий колір тепер може стати і їхнім символом.



Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
Загроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
23:20
Кулеба про новий пакет допомоги Україні в Конгресі: У нас немає плану Б
23:04
Конгресвумен Спартц пропонує прибрати частину допомоги Україні з проєкту Джонсона
22:57
фото, відеоBihus.Info: Нардеп Дмитрук співпрацює з підозрюваним у держзраді священником УПЦ
Усі новини...