Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Литвину не подобається психотип Януковича, а Кучма все перекреслив

Субота, 15 січня 2005, 11:41
Віктор Янукович втратить політичні перспективи, якщо продовжить курс на конфронтацію, вважає спікер Верховної Ради Володимир Литвин.

"Віктор Федорович не зміг вирости в загальнонаціонального лідера. Можливо, йому просто не вистачило часу для розбігу. Він не став своїм у Києві. Не був сприйнятий елітами, зосередженими в столиці. Янукович виріс у регіоні, який формує цілком певний психотип політика", - сказав Литвин в інтерв’ю "Дзеркалу тижня".

За його словами цей психотип полягає в звичці "шукати простий шлях вирішення проблем" та "неготовності до компромісу". Литвин звернув увагу, що в Україні ніколи не було керівників з цього регіону за винятком Олександра Ляшка.

Литвин вважає, що Януковичу необхідно "тверезо подивитися на речі й зробити необхідні висновки".

"І він, і "Регіони України" мають непогані політичні перспективи. Проте можуть відразу їх утратити. Багато чого залежатиме від самого Віктора Федоровича. Якщо він стане продовжувати курс на жорстку конфронтацію, то соратники потихеньку почнуть розбігатися. Врешті-решт, їм є що втрачати", - зазначив спікер.

"Радикалізм, з одного боку, і жорстка прив’язка до конкретного регіону, з іншого, позбавляють політика масштабного майбутнього", - додав він.

Щодо майбутнього іншої політичної сили — СДПУ(о), Литвин сказав, що "це політична реальність, і на найближчий час вона нею залишиться".

Водночас він зауважив, що сказати щось конкретніше поки що складно, оскільки в Україні партії створювалися під особистості, а тому долі організацій багато в чому залежать від доль їхніх керівників.

Що ж до долі Медведчука Литвин вважає, що вона "залежитиме від багатьох обставин". "Не в останню чергу від того, яку позицію займе сам Віктор Володимирович. У будь-якому разі, я не поспішав би скидати СДПУ(о) із рахунків", - сказав спікер.

На запитання про його власний конфлікт з Медведчуком, Литвин відповів, що "не зводив би суть протистояння до конфлікту між Литвином і Медведчуком".

"Дуже хотілося "покермувати" парламентом президенту, пізніше аналогічне бажання виникло в прем’єра. Я вважаю, що мені вдалося не дати підім’яти ні парламент, ні себе. Хоча мене інтенсивно намагалися вгамувати. Зокрема, й за допомогою СБУ", - зазначив він.

Литвин також висловив думку, що люди, які брали участь у фальсифікації виборів мають бути покарані, однак він висловив побоювання, що "більшість тих, кого сьогодні не паплюжить хіба що ледачий, завтра знову опиняться якщо не при владі, то поблизу неї".

На запитаня про роль президента Кучми під час останніх виборів Литвин сказав, що що вона "багато в чому перекреслила все позитивне, що було пов’язане з його ім’ям".

Спікер висловив сумнів, що Кучма безпосередньо причетний до масових фальсифікацій у ході кампанії . "Але на нього, безумовно, лягла тінь відповідальності за те, що сталося в країні", - зауважив він.

"Цього могло не статися, якби президент зайняв рішучішу позицію після другого туру. Було дико дивитися на будинок ЦВК, оточений парканами, вантажівками з піском, бронетехнікою і спецназівцями. Хіба б так охороняли, якби не було що ховати", - сказав спікер.

"І все-таки мені щиро, по-людськи жаль, що так сталося. Був реалізований гірший зі сценаріїв завершення епохи Кучми", - додав Литвин.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування