ВЕРХОВНИЙ СУД НЕ РОЗГЛЯДАТИМЕ ТРИ СКАРГИ ЯНУКОВИЧА

Субота, 15 січня 2005, 17:02
Верховний суд України обмежив перелік вимог у скарзі кандидата в президенти Віктора Януковича.

Про це агентству Інтерфакс-Українаповідомили в суботу в прес-службі Центральної виборчої комісії.

ЦВК одержали ухвалу Верховного суду від 14 січня, яка була прийнята після розгляду матеріалів по скарзі Януковича на бездіяльність, дії й рішення Центвиборчкому.

У тексті ухвали відзначається, що суддя Верховного суду Лілія Григор'єва встановила, що подана скарга підсудна Верховному суду, однак у зміст скарги включені вимоги, які вже були предметом оскарження в ЦВК, і по яких Верховний суд раніше ухвалив рішення.

Так, кілька пунктів резолютивної частини скарги стосуються дій і бездіяльності ЦВК і фактів порушення виборчого законодавства протягом усього виборчого процесу й під час проведення повторного голосування 26 грудня.

Тим часом, дії й бездіяльність ЦВК з питань підготовки, проведення виборів від 26 грудня й прийняття комісією постанов з питань розгляду скарг і заява суб'єктів виборчого процесу про факти порушень закони були вже оскаржені у Верховному суді.

6 й 10 січня ВС відмовив у задоволенні в задоволенні таких скарг, у яких оскаржувались постанови ЦВК.

У цих постановах ЦВК відмовив Януковичу в розгляді скарг, що зводяться до встановлення фактів масового порушення виборчого законодавства, порушень принципів виборчого процесу під час виборів 26 грудня, у тому числі прав й інтересів інвалідів, осіб літнього віку й громадян, які з інших фізіологічних причин обмежені в пересуванні, що не давало можливості вірогідно встановити результати виборів у всіх територіальних округах.

За таких обставин вимоги скарги, що вказуються у відповідних пунктах її резолютивної частини, не можуть бути предметом повторного розгляду Верховним судом.

У такий спосіб скарга взята у провадження Верховного суду за винятком вимог про визнання неправомірною бездіяльності ЦВК, що не дала оцінки масовим порушенням законодавства під час усього виборчого процесу; вимог, що стосується твердження, що масові порушення не дають можливості достовірно встановити результати виборів; вимог, що стосуються встановлення факту порушення виборчих прав громадян з фізичними вадами.

Відносно тих вимог, за якими скарга підлягає розгляду, суддя ухвалила, зокрема, вимагати від ЦВК постанови від 10 січня №14 й 15, стенограму й протокол засідання ЦВК від 10 січня. Крім того, до матеріалів справи будуть додані рішення Верховного суду й постанови ЦВК, ухвалені після 3 грудня.

Справа, відзначається в ухвалі, буде розглянута складом судової палати у цивільних справах Верховного суду на відкритому судовому засіданні 17 січня в 11.00.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування