Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко порадував опозицію до Путіна

Неділя, 16 січня 2005, 18:02
Лідер російської партії "Яблоко" Григорій Явлінський схвально оцінює намір Віктора Ющенка під час першого закордонного візиту відвідати Москву.

Про це Явлінський заявив в інтерв’ю Українській службі Бі-Бі-Сі.

"Мені буде приємно, коли Ющенко перший візит зробить до Москви, зустрінеться з президентом Росії й обговорить з ним усі проблеми. Це лише демонструє благородство й гідність Ющенка. Такий крок свідчитиме, що Ющенко себе вважає достойним переможцем, і вважає, що усі усобиці мають залишитися у минулому. Він впевнений у собі і це добре", - сказав Явлінський.

"Він - президент України і, якщо він вважає це за потрібне зробити, то я з цього тішуся… Буде колись і візит в Америку. Це правильні дії з точки зору вашого ж гасла – “схід і захід разом” – додав він.

Явлінський також висловився за те, щоб президент Росії Володимир Путін прибув на інавгурацію Ющенка.

"Я дуже б зрадів, коли б Путін прибув до Києва на інавгурацію, це стало б дуже добрим жестом, скерований на стабілізацію стосунків, але чи приїде – цього я не знаю", - сказав він.

На питання як складатимуться стосунки України з Росією, якщо Україна реально наблизиться до членства в ЄС і НАТО, Явлінський відповів, що перспектива такого вступу є не лише у України, а й у Росії.

"Ця перспектива в тому чи іншому вигляді історично обумовлена не лише для України, але й для Росії. Історично так воно й буде, питання лише в тому, щоби це зробити так, аби не мати проблем", - сказав він.

Він також припустив, що буде інше НАТО, пояснивши це тим, що "НАТО у своєму теперішньому вигляді застаріло, бо воно ж не змогло прийняти якесь рішення з приводу Іраку".
"НАТО бомбардувало Белград всупереч своєму статусу, без особливих рішень та підстав. Також існують проблеми НАТО і Євросоюзу, який створює власні збройні сили, проблеми стосунків з ООН, з точки зору прийняття дозволів на певні операції. Тобто існують великі проблеми і мова має вестися про трансформацію НАТО як такого", - сказав він.

Явлінський також сказав, що у Росії немає умов для подій на кшталт "помаранчевої революції".

"Сьогодні таких умов в Росії немає і в найближчому майбутньому такі прогнози робити – це несерйозно... В Росії існують демократичні політики та демократичні сили, але вони не мають настільки поважного впливу, щоб розвернути таку широку боротьбу за свої права, як ви це сформулювали", - сказав він.

"Хоча, можу сказати, що й у в Україні рік тому не було багато людей, які могли б сказати, що стануться такі події. Тому, дивлячись на події у Росії зараз, можна сказати, що передумов для таких подій немає, але події можуть розвиватися дуже швидко", - додав Явлінський.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
12:04
Росіяни вдарили КАБами по промисловому об’єкту у Сумах
11:57
Споживання електроенергії зросло на 3,8%: в енергосистемі зберігається дефіцит – "Укренерго"
11:55
фотоЗ Таллінна до Києва: естонський депутат розпочав велопробіг, щоб зібрати гроші для ЗСУ
11:55
День після Чорнобилю. Як "Динамо" обіграло "Спартак" на переповненому 100-тисячному стадіоні
11:50
РосЗМІ: У Росії різко зросла кількість вакансій для людей з інвалідністю на тлі війни в Україні
11:39
відео"Патрулювала" кордон: прикордонники помітили рись у Карпатах
11:32
За 2023 рік перевізникам компенсували лише 6% витрат за пільговиків – Мінвідновлення
11:25
фотоРосіяни атакували КАБами Харківщину, серед постраждалих — діти
11:12
фотоУ Стокгольмі відкрився другий фестиваль "Українська весна"
11:05
відео Зеленський в річницю аварії на ЧАЕС закликав світ тиснути на Росію, щоб звільнити ЗАЕС
Усі новини...