Томенко пропонує СДПУ(о) поділитися по-братськи або почекати

Понеділок, 17 січня 2005, 12:46
Народний депутат Микола Томенко пропонує голові Верховної Ради Володимиру Литвину розглянути питання з розподілом парламентських комітетів.

Він пропонує це зробити у відповідь на ініціативу фракції СДПУ(о) пропонувала перерозподілити керівні посади в парламентських комітетах у зв‘язку з тим, що ця фракція вже не представляє парламентську більшість.

У зв‘язку з такими вимогами Томенко запропонував винести для обговорення наступні варіанти вирішення даного питання:

1) Шлях "стабільного розвитку кадрового питання". На місце голів комітетів, які перейдуть у виконавчу владу, мають перейти представники тих сил, які вони представляють.

Проект закону про парламентську більшість і парламентську опозицію у Верховній Раді, внесений депутатами Карповим, Ващук, Гавришем, Гапочкою, Губським, Кравчуком, Пустовойтенком, Шаровим передбачав надання опозиції головування в трьох комітетах – в комітеті з питань регламенту, у комітеті свободи слова та інформації та в комітеті боротьби з оргзлочинністю та корупцією.

При цьому Томенко вважає, що тоді екс-більшовики та комуністи, які зараз утворюють нову опозицію, мають відмовитися від керівництва у низці парламентських комітетів.

Так, представник КПУ Адам Мартинюк зобов‘язаний буде подати у відставку з посади заступника Голови Верховної Ради, представники КПУ Гуренко – з посади голови Комітету з питань економічної політики, Крючков – з посади голови Комітету з питань національної безпеки і оборони, Цибенко – з посади голови Комітету у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів.

Також представники "Регіонів України" Клюєв та Хара будуть зобов‘язані подати у відставку відповідно з голів комітету з питань паливно-енергетичного комплексу та з комітету з питань соціальної політики та праці, а представник СДПУ (о) Руденко – з посади голови Комітету з питань екологічної політики.

Водночас, він нагадав, що відповідно до проекту закону про парламентську більшість і парламентську опозицію, головування у трьох комітетах Верховної Ради надається опозиції лише за умов, що її чисельність становить понад 1/3 народних депутатів від конституційного складу парламенту.

"Оскільки у нинішньої опозиції (КПУ, "Регіонів України" і СДПУ(о)) можуть виникнути проблеми із такою кількістю депутатів, вони можуть і не отримати нічого, у відповідності до власних пропозицій, зроблених півтора роки тому", - зазначає Томенко.

Він також нагадав, що проект закону про політичну опозицію, внесений 2000 року Віктором Медведчуком, не передбачав головування представників опозиції в жодному з комітетів.

У звязку з цим Томенко запропонував збереження "статус-кво" в керівництві комітетів. За його словами, така ситуація може зберігатися до ухвалення Верховною Радою закону про опозицію або до обрання нового парламенту в 2006 році.

Томенко висловив задоволення, що на погоджувальній раді спікер Литвин та більшість виступаючих підтвердили прихильність саме такому еволюційному підходу до легалізації нової політичної опозиції.

Читайте також:

Новий прем'єр буде затверджений в лютому? Литвин не очікує на землетрус

СДПУ(О) хоче зміни влади в комітетах. Шаров створює нову фракцію під Литвина


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування