ГОЛОВА СБУ ВРЯТУВАВ РЕВОЛЮЦІЮ ВІД КРОВОПРОЛИТТЯ – "The New York Times"

Понеділок, 17 січня 2005, 14:18
Кровопролиттю на Майданi Незалежності в Києві, яке могло статися ще 28 листопада 2004 року після оголошення ЦВК результатів другого туру виборів, запобіг голова української Служби безпеки Ігор Смєшко.

Про це пише газета "The New York Times".

За даними газети, 28 листопада о 22.00 на базі Міністерства внутрішніх справ України, розташованої за межами Києва, прозвучав сигнал тривоги, за яким понад 10 тис. співробітників міліцейських спецпiдроздiлiв, озброєні палицями, сльозоточивим газом, щитами і касками, а також 3 тисячами одиниць вогнепальної зброї, протягом 45 хвилин завантажилися в спеціально підготовлені автомобiлi.

Згідно з даним газети, сигнал тривоги прозвучав за наказом заступника міністра внутрішніх справ України Сергія Попкова.

"The New York Times" пише, що цього вечора в Києві могло статися страшне побоїще, яке могло перерости в громадянську війну.

"Поки мокрий сніг падав на Майдан Незалежності, полковник СБУ, який не представився, прогулювався серед наметів протестуючих. Він представляв службу – послідовника КДБ, проте, заявляв, що він не проти опозиціонерів. Він мав перешкодити мобілізованим військовослужбовцям і попередив опозиційних лідерів про можливість атаки", - пише газета.

У цей же час, за даними видання, співробітники спецслужб у співпраці з генералом армії, ім'я якого газета не називає, активно дзвонили по всіх телефонах, прагнучи запобігти атаці спецпiдроздiлiв МВС.

При цьому, за даними газети, начальство СБУ та армії попереджувало керівництво МВС про те, що в разі нападу, підрозділи армії та СБУ захищатимуть цивільних осіб.

Як повідомляє газета, голова контррозвідки СБУ Віталій Ромащенко на прохання Смєшка попередив заступника міністра внутрішніх справ Попкова про необхідність припинити рух колони міліцейських спецпідрозділів, після чого сигнал тривоги Попковим був відкликаний, повідомляє "The New York Times".

УНІАН

Повний переклад найближчим часом читайте на "Українській правді"


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування