Для вступу в ЄС Україні потрібна 31 реформа

Понеділок, 17 січня 2005, 15:51
Ухвалена 13 січня резолюція Європарламенту в справі України не передбачає вступу держави до Європейського союзу.

Про це заявила прес-секретар єврокомісії Франсуіз ле Бейл (Francoise Le Bail) на прес-конференції, повідомляє ПроЄвропа.

"У тексті резолюції не говориться, що Україна повинна стати членом ЄС, а тільки те, що українсько-європейські стосунки мають бути посилені", - сказала вона, коментуючи рішення європарламентарів.

На її думку, текст достатньо деталізований і передбачає зміцнення співпраці, котра може потім привести до членства.

"Немає кандидатури України на вступ до ЄС. Є політика сусідства та план дій", - наголосила вона.

Водночас вона повідомила, що Європейська комісія може переглянути ухвалений в грудні минулого року план дій з Україною.

На думку речниці, план дій сторони можуть переглянути під час лютневого засідання Ради співпраці Україна - ЄС. Вона також повідомила, що цей план обговорять міністри закордонних справ ЄС на засіданні 31 січня в Брюселі.

Водночас міністр з європейських справ Італії Рокко Баттінгльоне (Rocco Buttiglione) зауважує, що Україна повинна провести 31 реформу, аби приєднатися до Європейського Союзу.

Таку думку він висловив польським журналістам під час візиту до Кракова.

Посилаючися на копенганський трактат, Баттінгльоне зазначив, що "трактат вимагає проведення аж 31 реформи, аби бути готовим до вступу до Євросоюзу".

"Не знаю, коли Україна зможе виконати ці умови", - відзначив міністр, коментуючи можливі строки приєднання, цитує ПАП.

Італієць визнав, що рішуча позиція Європарламенту може погіршити стосунки з Росією. "Росія боїться ізоляції. Мусимо визнати, що вона також Європа. Мусимо також задуматися над тим, як її інтегрувати в Європу", - зауважив він.

Як повідомлялось, європарламентарі 13 січня спеціальною резолюцією закликали Європейську Комісію та Раду Європейського Союзу активізувати співпрацю з Україною, представивши чіткішу перспективу членства.

Депутати закликали також представити Україні статус держави з ринковою економікою, полегшити візовий режим, допомогти при вступі у Світову організацію торгівлі та фінансово підтримати реформуванні в країні.

Єврокомісія ухвалила план дій, погоджений з урядом Віктора Януковича, на початку грудня 2004 року.

Україна неодноразово закликала Єврокомісію конкретизувати план співпраці, представивши чіткіші перспективи для українців.

План передбачає співпрацю в наближені українського законодавства до європейських стандартів; у захисті прав людини; розвитку демократичного суспільства та ринкової економіки; збільшення фінансової допомоги Україні.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...