Кучма продав свою квартиру Суркісу

Понеділок, 17 січня 2005, 22:04
У київській квартирі президента України Леоніда Кучми на вул. Десятинній,10 оселився батько Григорія Суркіса.

Напередодні Нового року Кучма з дружиною з'їхали з квартири, вивезли речі і розрахували прислугу, повідомляє UNIANз посиланням на газету "Свобода".

Газета нагадує, що будинок на Десятинній, зведення якого в 1996 році коштувало, за оцінками експертів, близько 100 млн. грн., славиться не лише "крутим" оздобленням чи новітньою електронікою, а й дипломатичним скандалом, який виник через Людмилу Кучму.

Перша леді була розчарована, що стіна в квартирі на шостому поверсі заважає їй бачити куполи Андріївської церкви. Поруч на Десятинній, 12 споруджували англійське посольство і були побоювання, що англійці наростять споруду вище шостого поверху і навіть, якщо прорубати вікно, куполів все одно не буде видно.

Далі, пише газета, найвища державна влада вимагала від тодішнього мера Києва Леоніда Косаківського розірвати з англійцями контракт на оренду будинку, але той не погодився. Косаківського знімають з посади і на його місце приходить Олександр Омельченко.

І "раптом" в посольському будинку - архітектурній пам'ятці, що вистояла сто років і стояла б ще стільки ж, падає стіна, пише газета. Відтак, Омельченко отримав формальний привід розірвати контракт з англійцями. Вікно в квартирі Кучми з видом на куполи було прорублене.

Газета стверджує, що подружжя Кучм збирається жити в Кончі-Заспі, де для них "за державні гроші було споруджено 2002 року будинок №29". "У ролі "інвестора" цього масштабного будівництва виступало державне підприємство "База матеріально-технічного забезпечення" ( на складах якої в липні 2002 року зберігалися нерозмитнені в порушення закону меблі для Кучми вартістю 3 млн. дол..)" , пише газета.

Видання стверджує, що орієнтовний розмір "інвестиції" становив понад 10 млн. грн. Проте, пише газета, насправді будинок для Кучми будувався не за гроші "Бази", а за державні. Начебто з метою виконання якихось контрактів Міністерство транспорту, очолюване нині покійним Георгієм Кірпою, перерахувало на рахунок "Бази" в "Укрексімбанку" понад 70 млн. грн.

Після того як "База" перерахувала їх виконавцям будівельних робіт у Кончі-Заспі, її ліквідували. А "інвестиційний проект" вартістю майже 15 млн. дол., за інформацією "Свободи", вже приватизований подружжям Кучм.

Газета наводить вартість виконання робіт і затрат за період з 18 жовтня 1996-го по 16 травня 1997-го, об'єкта на вул. Десятинній, 10, 6 поверх. Зокрема, обладнання туалетних кімнат 332 тис. 461 грн., вироби інтер'єрів та віконні наповнення 1 млн. 426 тис. 776 грн., страхування і доставка на весь комплекс імпортних поставок 116 тис. 437 грн.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування