Громадське телебачення створять на місці УТ-1 і обласних ТБ - концепція

Понеділок, 17 січня 2005, 23:00
В Україні пропонують створити громадське телебачення на базі двох каналів – УТ-1 та каналу, створеного на основі обласних телерадіокампаній.

Відповідний проект створено низкою фахівців під керівництвом Олександра Ткаченка, повідомляє "Телекритика".

Громадське Телебачення, на думку авторів проекту, "має слугувати інтересам суспільства, а не політичних груп впливу. Широко представляти інтереси усіх соціальних, релігійних та культурних верств громади. Бути своєрідним еталоном телебачення в Україні".

Головна мета Громадського Телебачення – "об’єктивне та неупереджене інформування громадян України про події, що відбуваються у країні та за кордоном", створення високоякісних просвітницьких програм, документальних фільмів та серіалів, показ найкращої зарубіжної продукції.

Громадське ТБ збирається демонструвати високоякісні передачі переважно власного виробництва.

Автори пропонують використати для створення громадського телебачення УТ-1 та створити другий канал на основі мережі обласних телерадіокомпаній.

Другий канал презентуватиме регіональну різноманітність країни, вестиме мовлення різними мовами, у тому числі і російською, транслюватиме культурологічні та просвітницькі програми.

Мотивом для використання саме УТ-1 стало те, що канал має потенційно найбільшу за потужністю мережу технічного покриття, але показник частки аудиторії цього каналу – найнижчий.

За даними дослідницької компанії GfK USM, у 2004 році частка аудиторії УТ- 1 склала лише 2,8%, навіть з урахуванням того, що канал мав право ексклюзивної трансляції низки високорейтингових продуктів, таких як Олімпійські ігри, чемпіонати України та світу з футболу, Ліга Чемпіонів, конкурс Євробачення, деякі політичні трансляції.

Поточне управління Громадським Телебаченням, на думку авторів проекту, здійснюватиметься Правлінням. Правління обирається Наглядовою Радою, яка складається з 7-9 професіоналів з різних сфер з бездоганною репутацією і наглядає за роботою правління.

Членами Наглядової Ради не можуть бути політики, депутати, представники органів будь-якої з гілок влади.

Члени Наглядової Ради обираються Верховною Радою за відповідним поданням президента.

Принципи редакційної політики розробляються правлінням Громадського Телебачення і затверджуються Наглядовою Радою. Принципи редакційної політики є відкритим публічним документом.

Будь-який співробітник служби новин, підписуючи контракт, дає свою згоду на дотримання всіх принципів редакційної політики. Невиконання співробітником принципів редакційної політики тягне за собою автоматичне звільнення.

Фінансування Громадського ТБ може здійснюватися через перерахунки з держбюджету; абонплату з кожного громадянина чи сім'ї в Україні або прямий податок; податок на рекламу; розміщення прямої та спонсорської реклами на каналах громадського ТБ та радіо.

Згідно з європейськими вимогами, пряма реклама на каналах Громадського ТБ та радіо повинна мати обмежений характер, але ці обмеження будуть застосовуватися не раніше, ніж через три роки після початку функціонування Громадського ТБ України, зазначають автори.

Як відомо, Ющенко неодноразово виступав за створення Громадського ТБ.

"Телекритика" проводить обговорення проекту Громадського ТБ.

"Українська правда"


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
оновлюєтьсяЗагроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
23:20
Кулеба про новий пакет допомоги Україні в Конгресі: У нас немає плану Б
23:04
Конгресвумен Спартц пропонує прибрати частину допомоги Україні з проєкту Джонсона
Усі новини...