Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ЄС залишає плани щодо України без змін, але відкриває свої ринки

Вівторок, 18 січня 2005, 08:45
Речниця Європейської комісії Франсуаз Ле Бей спростувала поширену в понеділок інформацію, що Єврокомісія перегляне План дій "Україна-ЄС".

До перегляду цього узгодженого в грудні документу закликав минулого тижня Європейський парламент.

На думку Франсуаз Ле Бей, змінювати План дій "Україна-ЄС" немає сенсу, оскільки він і без того передбачає багато можливостей, повідомляє DW.

"План дій дозволяє йти так далеко, наскільки країна - нечлен ЄС може зайти". Франсуаз Ле Бей твердить, що останні політичні зрушення допоможуть Києву якнайкраще цю ініціативу втілити в життя.

Адже коли у грудні минулого року План дій узгоджувався, робилося зауваження: імплементувати його можна буде лише тоді, коли дозволятимуть політичні умови.

І нині такий час настав. За словами Франсуаз Ле Бей, Єврокомісія налаштована дуже позитивно, зокрема щодо надання Україні стасусу держави з ринковою економікою.

Але, коли це станеться, ще не відомо, оскільки нині все залежить виключно від Києва. Франсуаз Ле Бей говорить, що Україна вже виконала багато вимог, необхідних для отримання статусу, але залишилися ще дві, які стосуються законів щодо банкрутства та ціноутворення.

Тим часом Європейський союз вже має намір відкрити Україні свої ринки сталі й текстилю.

Про це заявив у понеділок інформаційній агенції "Рейтер" комісар ЄС з питань торгівлі Петер Мандельсон.

Євросоюз прагне поглибити економічні відносини з Україною, яка активно продовжуватиме процес реформ, зазначив Мандельсон.

Він не виключив, що в довгостроковій перспективі за таких умов можливим було б навіть укладення угоди про вільну торгівлю між Києвом та Брюсселем. А от на короткострокову перспективу єврокомісар вбачає можливість вільного доступу України на два ринки Євросоюзу: сталевий і текстильний.

Мандельсон припустив навіть, що відповідні угоди можуть бути випрацьовані й укладені вже цього року. Сталеву й текстильну галузі він назвав ключовими в нинішніх торгових відносинах між Україною та ЄС.

Утім, лише на продаж сталі з України до ЄС минулого року діяли обмеження – до 607 тисяч тонн. За статистикою, експорт з України до країн Європейського союзу складає третину від загальноукраїнського.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...