Інавгурацію Ющенка можна проводити вже 21 січня

Вівторок, 18 січня 2005, 15:13
Представник Ющенка Микола Катеринчук прогнозує, що інавгурація може відбутися 21-22 грудня.

Про це він сказав, коментуючи те, що суд задовольнив клопотання сторони Ющенка щодо оприлюднення рішення ЦВК в газетах "Урядовий кур’єр" та "Голос України", обмеживши заборону на друк 19 січня.

"З нуля годин 20 числа може вже відбуватися процедура опублікування (постанови ЦВК ), а значить - інавгурація може відбутися 21-22", - сказав Катеринчук, зазначивши, що не бачить для цього жодних перешкод.

Так само представник Ющенка Юрій Ключковський вважає ухвалу ВС "певним символом для сторони Януковича, що їхні спроби затягувати процес не толеруються судом". Він оцінив рішення суду, як "красиве".

В той же час представник Януковича Нестор Шуфрич сказав, що їхня сторона "здивована" таким рішенням, але приймає його.

"Ми це приймаємо, ми подумаємо, як це оскаржити, але вже сьогодні ми бачимо тенденцію, яка цікавить команду Ющенка: їм не потрібна чесна, справедлива перемога на виборах, їм потрібна посада президента", - сказав він.

Шуфрич висловив припущення, що "у нас попереду непроста суспільна ситуація, і ми можемо мати дуже серйозні наслідки". Він переконаний, що без задоволення цього клопотання "все закінчилося б у четвер-п'ятницю само собою".

На його думку, таке президентство, викликатиме сумніви в легітимності, зокрема у тих, хто його (Ющенка) буде вітати. "Процес припиниться, так і не відповівши по суті: є Ющенко легітимно обраним президентом чи ні", - сказав Шуфрич.

Натомість, адвокат Власенко, який представляє Ющенка, вважає, що 20 січня процес триватиме і далі, але без участі представників Януковича і Ющенка, які втратять статус кандидатів у президенти.

"Процес не закриють, в залі залишаться представники ЦВК, і процес закінчиться дуже швидко, тому що не буде купи клопотань протилежної сторони", - сказав Власенко.

У свою чергу Микола Томенко вважає, що 22 січня є оптимальною датою. На його думку, по-перше, ситуація у Верховному суді України свідчить, що до 20 січня "українсько-швейцарське шоу по захисту Віктора Януковича" завершиться.

Він також зауважив, що не можна відтягувати з датою інавгурації через неможливість прийняття державних рішень новим президентом Ющенком, що затягує період міжвладдя та посилює безладдя в країні.

Томенко також зазначив, що 22 січня Україна відзначає День Соборності України. "Я переконаний, що після цього в Україні зупиниться дискусія щодо розколу на "помаранчевих" і "біло-синіх", на Схід і Захід, а знову будуть громадяни України і нас знову буде 47 мільйонів", - сказав Томенко.

у свою чергу депутат Василь Онопенко в інтерв'ю зазначив, що як тільки в офіційних виданнях публікуються підсумки виборів, можна проводити інавгурацію. Він також назвав правовим сьогоднішнє рішення ВСУ.

Член Регламентного комітету Василь Гаврилюк повідомив, що на цей момент в комітеті немає проекту постанови про внесення змін до календарного плану, відповідно до якого субота, 22 січня визначалась як робочий день.

В той же час він не виключає, що в середу відповідний проект постанови може з'явитись. Депутат зауважив, що для того, аби провести інавгурацію в суботу, необхідно продовжити сесію на один день, передбачивши пленарне засідання.

"Українська правда", УНІАН

Читайте також:

Ющенка буде оголошено президентом після 19 січня


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...